Ani husté sneženie nezabráni Iráncom, aby si pripomínali výročie islamskej revolúcie, pretože ako Rouhani hovorí: „Národ není zlomený“

V Iráne vyšli do ulíc obrovské davy ľudí, ktoré oslavujú 41 rokov od islamskej revolúcie. V niektorých oblastiach aj cez nepriazeň počasia a tak si museli držať dáždniky popri transparentoch, pretože na nich valil silný sneh. Silne snežilo v niektorých častiach Iránu, ale počas 41. výročia islamskej revolúcie ľudia stále konali masívne demonštrácie, odsúdili americké sankcie a kampaň s maximálnym tlakom. Zhromaždenia sa konali aj napriek nedávnym vzrastom napätia medzi oboma krajinami. Informuje RT.




Veľké davy sa zhromaždili na kultovnom námestí Azadi v Teheráne a ďalších mestách po celom Iráne v utorok. Ľudia, ktorí v niektorých oblastiach čelili silným sneženiam a chladnému počasiu, niesli národné vlajky a fotografie generálmajora Qassema Soleimaniho, veliteľa elitnej jednotky Quds, ktorý zahynul minulý mesiac pri americkom útoku v Iraku.



Boli počuť tradičné spevy „Smrť Amerike“ a „Smrť Izraelu“, keďže niektorí vyšli vyjadrit svoj názor na americké sankcie a nedávno predstavený mierový plán Blízkeho východu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý Palestínčania odmietli.

Pri príhovore k davu v hlavnom meste prezident Hassan Rouhani uviedol, že islamská revolúcia ne je „obmedzená“ iba na Irán ale ovplyvní ďalšie moslimské štáty, čo nakoniec „vytlačí americkú superveľmoc z tohto regiónu“.

Už skôr zdôraznil, že washingtonská kampaň „maximálneho tlaku“ proti Teheránu nedokázala prinútiť Iráncov, aby „padli na kolená“.

„Veľký národ nikdy nepodľahne šikanovaniu, nespravodlivým a nesprávnym poznámkam, ako aj neprimeraným tlakom“ .

Oslavy sa konajú uprostred jedného z najhorších období stále sa zhoršujúcich vzťahov medzi USA a Iránom. Washington sankcionoval iránsku organizáciu pre atómovú energiu, medzi inými subjektmi, za posledné rozšírenie sankcií voči Teheránu pred dvoma týždňami. Stalo sa tak po krátkom vojenskom vystrašení po atentáte na Soleimaniho, ktorého USA obvinili zo sprisahania teroristických útokov na jeho personál.

Irán na odvetu Soleimaniovej vraždy zareagoval odpálením rakiet na iracké základne, v ktorých umiestnili americké jednotky. Útok nezanechal žiadne straty na životoch, ale Pentagon neskôr odhalil, že viac ako 100 vojakov utrpelo traumatické zranenia mozgu.