Traja lekári odsúdení na bičovanie v Iráne za „urážku“ klerika
10 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Traja lekári v Iráne boli odsúdení na bičovanie kvôli „urážke“ kontroverzného duchovného, ktorý odsudzuje moderné lekárstvo a nedávno spálil poprednú svetovú učebnicu vnútorného lekárstva vo virálnom videu.

Lekári boli odsúdení na 60 rán za každé „urazenie“ Abbása Tabriziana, duchovného, ktorý spálil Harrisonovu lekársku príručku medzi svojimi stúpencami v januárovom virálnom videu.

Tabrizian - jeho prívržencami považovaný za „otca islamskej medicíny“ - je zástancom liečby pacientov, ktorí namiesto „modernej medicíny“ používajú „islamskú medicínu“. „Islamské lekárstvo“ sa pri liečbe pacientov spolieha na výroky šiítskych imámov, píše middleeastaffairs.net

Tabrizian napísal niekoľko kníh o islamskej medicíne a prevádzkuje centrum islamskej medicíny. Internetová stránka centra predáva liečivé byliny, ako aj výrobky ako „islamské mydlo“ a „islamská zubná kefka“.

Vysoký duchovný Ajatolláh Mahmúd Hashemi-Shahroudi - údajne obhajca islamskej medicíny a kedysi považovaný za možného nástupcu najvyššieho vodcu Aliho Khameneiho - zomrel podľa jeho syna v roku 2018 kvôli dôvere v islamskú medicínu. "Islamskí lekári povedali môjmu otcovi, aby nevenoval pozornosť tomu, čo hovoria moderní lekári o jeho zdraví," povedal Ala Hashemi-Shahroudi vlani v decembri. Najvyšší vodca Iránu, Chameneí sa tiež považuje za obhajcu islamskej medicíny.

Irán tvrdí, že sa začína odpočítavanie na spustenie nového satelitu
09 | 02 | 2020 | Mário Martinka