Švecovej kancelár zarábal viac ako premiér. No aj tak sa súdi pre štvortisícový dlh na poistnom
10 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Bývalý šéf kancelárie na Najvyššom súde SR Ivan Solej sa súdi so štátnym Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zarábal síce viac ako premiér Peter Pellegrini, no na zaplatenie zdravotného poistenia vraj nemal. Informáciu zverejnil portál denníka SME.


Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa nedoplatok vyčíslila na 4 130 eur (ide o dlh za rok 2014). Solej vec posunul na súd. Žiadal v ňom jednak o odklad platenia poistného, ale tiež zrušenie celého platobného výmeru, a to pre formálne pochybenia poisťovne. Tvrdil, že okamžité zaplatenie dlhu by mohlo ohroziť jeho schopnosť splácať hypotéku na byt.

Bývalý šéf Švecovej kancelárie spor prehral. Zaúčtovali mu tak aj päťeurové trovy konania. Podľa informácií SME podal kasačnú sťažnosť - mimoriadny opravný prostriedok v správnom súdnictve, pri ktorom rozhoduje Najvyšší súd. „Termín rozhodnutia vo veci zatiaľ nie je vytýčený,“ povedala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová s tým, že sťažnosť súd eviduje od októbra.

Ako každý občan som využil právo na súdnu a inú právnu ochranu a postupoval v zmysle platných zákonov,“ reagoval Solej. Dlh na poistnom vraj už pred piatimi rokmi zaplatil. Tvrdí, že na súde sa snaží zrušiť pôvodný platobný výmer s tým, že namieta údajné formálne pochybenia. Nepáči sa mu napríklad to, že na zaplatenie dlhu ho vyzvala údajne nesprávna pobočka úradu a nepozdáva sa mu ani povinnosť zaplatiť päť eur za trovy konania.

Denník SME už dávnejšie zverejnil informácie, že Solej bol na Najvyššom súde najlepšie plateným úradníkom. Len za prvých deväť mesiacov minulého roka zarobil spolu s odmenami od Švecovej vyše 67-tisíc eur. V priemere tak dostal mesačne vyše 7400 eur, čím prevýšil príjmy mnohých najvyšších ústavných činiteľov.

Najvyšší súd zatiaľ nepovedal, ktorí sudcovia budú rozhodovať o kasačnej sťažnosti Švecovej kancelára. Ako jeden zo zamestnancov súdu sa Solej s mnohými sudcami nesporne pozná.

Zlodeja z Lehníc pomohla usvedčiť analýza DNA
Z prečinu krádeže je obvinený 36-ročný muž z Lehníc v okrese Dunajská Streda, ktorého polícia vypátrala vďaka analýze DNA. Vlani sa dopustil dvoch krádeží, hrozí mu trest odňatia slobody na tri roky. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v... Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | TASR