Rusko chce predĺžiť zmluvu o kontrole zbraní, USA ponuku ignorujú
10 | 02 | 2020 I Timotej Dudka
Moskva je pripravená predĺžiť kľúčovú zmluvu o kontrole zbrojenia, nazývanú „Nový START". Dokonca chce rokovať o svojich najmodernejších zbraniach, napriek tomu sa USA snažia vyhnúť rozhovorom, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.



 

Portál RT informuje, že jednou z posledných prekážok na ceste neoficiálnych pretekov v jadrových zbraniach je platnosť dohody o znížení strategických zbraní medzi Spojenými štátmi a Ruskom (Nový START), ktorá vyprší o rok. Napriek tomu sa Moskva a Washington zatiaľ nemohli zapojiť do žiadnej zmysluplnej diskusie, pretože USA ignorujú opakované výzvy na dialóg. Informoval o tom Lavrov počas rozhovoru s ruským denníkom Rossiyskaya Gazeta.

Zámer Moskvy je jasný. Je pripravená okamžite predĺžiť existujúcu zmluvu, o ktorej sa opakovane vyjadrovali aj najvyšší ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Vladimíra Putina. USA však namiesto toho, aby diskutovali o existujúcom pakte, trvajú na tom, aby do neho vtiahli aj Čínu.

Okrem toho, Rusko, USA a Čína nie sú jediné jadrovo ozbrojené krajiny, pripomenul Lavrov a do akejkoľvek mnohostrannej dohody o kontrole zbraní by sa mohli zapojiť aj iní aktéri. Spojené kráľovstvo, Francúzsko, India, Pakistan, ako aj niekoľko ďalších krajín, ktoré disponujú jadrovými zbraňami. Podľa neho je Rusko pripravené na rozhovory so všetkými z nich v akejkoľvek možnej podobe.

Čína predstavuje mobilnú aplikáciu, ktorá identifikuje koronavírus v blízkom kontakte
O mobilnej aplikácii, ktorú vyvinula čínska vláda a štátna technologická spoločnosť, uvádza portál RT, že varuje používateľov, keď sú bezprostredne ohrození smrteľným koronavírusom, ktorý si vyžiadal viac ako 900 životov. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


„Aj keď sa mnohostranný proces skutočne začne, bude to veľmi zdĺhavé a nie je možné uzavrieť rokovania o takej závažnej záležitosti do niekoľkých mesiacov. Preto je dôležité, aby sa Nový START predĺžil ako bezpečnostná sieť,“ uviedol Lavrov s vysvetlením, že zachovanie dohody v platnosti pomôže Washingtonu a Moskve vyhnúť sa medzinárodným „obvineniam z ničenia právne záväzného nástroja strategickej stability“.

Moskva je tiež pripravená zahrnúť svoje nové moderné balistické rakety a najmodernejšie hypersonické systémy do diskusií o zmluve.

„Moskva je napriek ignorácii Spojených štátov pripravená rokovať o týchto zbraniach iba v súvislosti s tým, čo viedlo k ich vytvoreniu na začiatku, konkrétne k zániku zmluvy o protibalistických raketách (ABMT) z roku 2002," poznamenal Lavrov a dodal, že nikto by nemal očakávať žiadny jednostranný ústupok z Ruska".

„Určite sme pripravení diskutovať o našich nových zbraniach, ako aj o nových zbraniach iných krajín," uviedol Lavrov. "A ak trvajú na tom, aby sme obmedzili naše zbrane, kým oni sami ich vyvíjajú, nás takéto rozhovory nikam neposunú," dodal.

Japonsko nachádza na výletnej lodi Diamond Princess ďalších 60 ľudí infikovaných koronavírusom
10 | 02 | 2020 | Mário Martinka