NASA chce vrátiť ľudí na Mesiac. Hľadá pomoc komerčných firiem
10 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Ide o to naučiť sa využívať mesačné zdroje.


Vrátiť ľudí na povrch Mesiaca je cieľom misie Artemis, ktorú v najbližších dekádach plánuje realizovať americká vesmírna agentúra NASA. NASA sa obrátila aj na komerčné spoločnosti, aby jej pomohli s nápadmi na zostrojenie lunárneho vozidla a ďalších terénnych a elektrických vozidiel. Správu priniesol portál vosveteit.sk.

Časový plán misie


Má ísť o špičkovú technológiu, schopnú prejazdu po rôznych typoch terénu. Dostať by sa tieto prostriedky mali aj na miesta, kde ľudia nemôžu. Po povrchu Mesiaca by vozidlá prenášali rôzne nástroje a pomocou nich by sa vykonávali dôležité vedecké výskumy. Američania chcú preskúmať južný pól Mesiaca.

Lunárne vozidlo sa vedcom v NASA osvedčilo v minulosti. Pred príchodom prvých astronautov bolo na Mesiac umiestnené zariadenie, ktoré pomohlo preskúmať väčšie územie, než by boli schopní ľudia.

Mesiac má v rámci tejto misie poslúžiť ako testovacie územie predtým, než NASA pošle prvých astronautov na povrch Marsu. Cesta tam by sa mala odohrať okolo roku 2030.

VIDEO: Testuje sa 3D tlačiareň, ktorá by mohla zakryť popáleniny vďaka umelo vytvorenej koži
Zariadenie, ktoré je schopné „tlačiť“ listy umelej pokožky, sa v posledných testoch výrazne zlepšilo, čím sa posunulo o krok bližšie k použitiu ho v praxi na popáleniny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | Marek Molnár