Koronavírus sa šíri už aj v Británii. Infekcia je vážnou hrozbou pre celú Európu, varuje vláda!
10 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Testy preukázali nákazu novým koronavírusom u ďalších štyroch pacientov v Británii, celkový počet prípadov nákazy v Spojenom kráľovstve tak stúpol na osem. Oznámil to dnes podľa agentúry Reuters vrchný zdravotnícky činiteľ v krajine Chris Whitty. Všetky nové prípady súvisia s už skôr potvrdenou nákazou u britského pacienta, ktorý sa zdržiaval vo Francúzsku.


Žiadne bližšie podrobnosti neboli zverejnené, prípady nákazy najskôr ale súvisia s infikovaným britským občanom, ktorý nedávno cestoval pracovne do Singapuru a potom sa vrátil do Británie.

Na ceste domov sa však na štyri dni zastavil vo francúzskom horskom stredisku Contamines-Montjoie a práve tam bola nákaza potvrdená u ďalšej pätice Britov.

Britská vláda tiež v súvislosti so šírením nákazy označila vírus za vážnu a okamžitú hrozbu pre verejné zdravie, čo jej dáva nové právomoci, napríklad izolovať tých, u ktorých existuje podozrenie na nákazu. Celú provinciu Chu-pej, odkiaľ sa koronavírus 2019-nCoV šíri, označila vláda za "infekčnú zónu".

Počet úmrtí spôsobených novým typom koronavírusu vzrástol na 908, oznámila dnes čínska Národná zdravotnícka komisia. Počet infikovaných v pevninskej Číne už dosiahol 40.171 po tom, čo miestne úrady v nedeľu evidovali 3062 nových potvrdených prípadov. Nákaza sa v menšej miere doteraz rozšírila do ďalších takmer troch desiatok krajín.

Rusko začína výcvik indických astronautov pre ich prvú vesmírnu misiu s posádkou
Štyria indickí astronauti, ktorí sa zúčastnia prvej vesmírnej misie s posádkou v ich krajine, začali výučbu v ruskom Stredisku prípravy kozmonautov J. A. Gagarina (CTC) po tom, čo doma prešli prísnym výberovým konaním. Informuje o tom portál... Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Marek Molnár