Irán predstavil novú balistickú raketu vyrobenú z kompozitných materiálov (FOTO)
10 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Teherán predstavil novú modernú balistickú raketu s motorom vyrobeným z kompozitných materiálov. Nová raketa bude dvakrát ľahšia ako staršie modely, ale má väčší dolet. Informuje portál Islam Times.


Novú raketu v nedeľu predstavil šéf elitnej gardy Zboru islamskej revolúcie (IRGC), generálmajor Hossein Salami.



O rakete s názvom Ra'd-500 sa hovorí, že je vyrobená prevažne z kompozitných materiálov. Výrazne to odľahčilo jej stavbu a teraz je dvakrát ľahšia ako predchádzajúci model - raketa Fateh-110. Motor obsahujúci uhlíkové vlákna je údajne schopný odolať tlaku vo výške až 100 barov a teplote až 3 000 stupňov Celzia.

Používanie kompozitných materiálov tiež prispelo k zvýšeniu prevádzkového doletu, pričom Ra'd-500 vie doletieť najmenej 500 km - v porovnaní so starším modelom, ktorý dokázal doletieť len približne 300 km.



 

Neskôr v ten deň, Irán tiež vypustil satelit prezývaný "Zafar" - v preklade "Víťazstvo". Zafar je vedecký satelit, ktorý má zhromažďovať snímky Zeme. Nový satelit sa tiež hodí pri štúdiu rôznych prírodných javov, konkrétne zemetrasení.

Pri výbuchu bomby v aute zomrelo najmenej 8 ľudí
Bomba v aute, ktorá explodovala v Sýrii, zabila najmenej osem ľudí a zranila niekoľko ďalších. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Marek Molnár