Čína predstavuje mobilnú aplikáciu, ktorá identifikuje koronavírus v blízkom kontakte
10 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

O mobilnej aplikácii, ktorú vyvinula čínska vláda a štátna technologická spoločnosť, uvádza portál RT, že varuje používateľov, keď sú bezprostredne ohrození smrteľným koronavírusom, ktorý si vyžiadal viac ako 900 životov.


"Detektory koronavírusu" sú už k dispozícii pre čínskych užívateľov, vyžadujúcich len svoje meno, telefónne číslo a číslo pre inštaláciu, oznámil čínsky portál Xinhua v pondelok. Aplikácia informuje používateľa či bol v kontakte s niekým infikovaným smrteľným vírusom 2019-nCoV.

Generálny úrad Štátnej rady, Národná zdravotnícka komisia (NHC) a vládne korporácie China Electronics Technology Group (CETC) sa spojili s cieľom navrhnúť potenciálne život zachraňujúcu aplikáciu.

Nie je jasné, ako aplikácia funguje alebo ako je presná. NHC uviedlo iba to, že „blízky kontakt“ sa vzťahuje na niekoho, kto bez ochrany zdieľal napr. tú istú kanceláriu, triedu, dom alebo cestoval rovnakým letom či uzavretým klimatizovaným vlakom ako potvrdení pacienti nakazení týmto vírusom.

Pri výbuchu bomby v aute zomrelo najmenej 8 ľudí
Bomba v aute, ktorá explodovala v Sýrii, zabila najmenej osem ľudí a zranila niekoľko ďalších. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Toto nie je prvé online riešenie, ktoré bolo navrhnuté počas rozsiahleho prepuknutia koronavírusu.

Qihoo 360, najväčšia čínska spoločnosť zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou, tiež prišla s aplikáciou, ktorá používateľom umožňuje skontrolovať či cestovali lietadlom alebo vlakom s niekým, kto bol vírusom nakazený.

Čínsky vyhľadávač Baidu tiež vydal doplnok pre svoju aplikáciu Baidu Map, ktorý vyhľadá potvrdené a podozrivé prípady na miestach, ktoré boli vírusom zasiahnuté. Mapa tiež zobrazuje údaje o koronavíruse v reálnom čase, vrátane aktualizácií premávky a kontrolných bodov epidémie.

Japonsko nachádza na výletnej lodi Diamond Princess ďalších 60 ľudí infikovaných koronavírusom
10 | 02 | 2020 | Mário Martinka