Bill Gates je prvý, kto si objednal prvú vodíkovú superjachtu
,Holandský špecialista na luxusné jachty, Feadship dostal prvú objednávku na výstavbu Sinot Aqua, prvej svetovej vodíkovej superjachty. Prvým vlastníkom Sinot Aqua, za cenu okolo 644 miliónov dolárov, nebude nikto iný ako americký miliardár a druhý najbohatší muž na svete, Bill Gates.

Aqua, navrhnutá holandskou spoločnosťou Sinot bola predstavená v decembri 2019 počas Monackej jachtárskej výstavy. To, čo viedlo k tomu, že táto superjachta s dĺžkou 112 metrov vyniká v porovnaní s ostatnými projektmi, je jej odvážna futuristická podoba a čisté palivo, ktoré sa používa na jej pohon. Aqua je úplne ekologická vďaka použitiu technológie na báze tekutého vodíka alebo palivových článkov namiesto oleja.

Palivo je uložené na jachte v dvoch 28-tonových vákuovo utesnených nádržiach, ktoré sú ochladené na -253 stupňov Celzia - taká nízka teplota je potrebná na udržanie vodíka v kvapalnom stave. Palivo bude generovať energiu ( pre dva jednomegawatové motory ) prostredníctvom palivových článkov na palube, ktoré kombinujú vodík a kyslík na výrobu elektriny. Vodíkový pohon znamená, že jediným vedľajším produktom pri prevádzke motora je voda.

Sinot Aqua Construction


Aqua dosiahne rýchlosť 17 uzlov (približne 32 km ) a maximálna plavebná vzdialenosť s plnými nádržami bude 3 750 km. Podľa The Sunday Telegraph by mala tiež „záložnú naftu“ kvôli nedostatku vodíkových čerpacích staníc.

Luxusná loď bude mať päť palúb a priestor na ubytovanie 14 hostí a 31 členov posádky. Jeho súčasťou bude tiež "nekonečný" bazén, helipad, kúpele a posilňovňa. Superjachta poháňaná vodíkom by mala byť pripravená do roku 2024.

Bill Gates, ktorý nevlastnil svoju vlastnú jachtu a na výlety po Stredozemnom mori si plavidlá prenajímal, sa rozhodol investovať do veľmi ekologického projektu. Miliardár sa už dlho zaujíma o alternatívne palivá - nedávno investoval do spustenia heliogénu v Kalifornii, ktorý pracuje na inovatívnej technológii využívania slnečného svetla na výrobu energie.



 

Prvý vesmírny hotel na svete otvorí svoje brány v roku 2025
10 | 11 | 2019 | Mário Martinka