Pápež František sa modlil za „milovanú a trpiacu Sýriu“
09 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Pápež František vyzýva na dodržiavanie humanitárneho práva v sýrskej provincii Idlib, kde Turecko posilňuje svoju vojenskú prítomnosť. Viac než 500 000 ľudí už muselo opustiť svoje domovy. Informáciu priniesla agentúra Reuters.


Pápež v nedeľu (9. 2. 2020) pred desiatkami tisíc ľudí na Námestí svätého Petra vo Vatikáne povedal, že správy z Idlibu sú „bolestivé... najmä čo sa týka podmienok žien a detí a ľudí, ktorí boli nútení utiecť pred vojenskou eskaláciou“. Inicioval spontánnu modlitbu pre „milovanú a trpiacu Sýriu“.

„Opätovne úprimne vyzývam medzinárodné spoločenstvo a všetky zúčastnené strany, aby využili diplomatické prostriedky, dialóg a rokovania a v súlade s rešpektovaním medzinárodného humanitárneho práva ochránili životy a osud civilistov,“ povedal pápež František.

Provincia Idlib je poslednou baštou Tureckom podporovaných protivládnych povstalcov. Postup sýrskych síl podporovaných Ruskom a ich spojencami by podľa Ankary mohol spôsobiť novú humanitárnu katastrofu.

Turecko sa obáva prílivu ďalšej vlny utečencov, ktorí by prišli k jeho južným hraniciam. Celkovo sa v krajine nachádza 3,6 milióna utečencov zo Sýrie. Prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že Turecko bude konať, ak nedôjde k odsunu sýrskych jednotiek z tohto regiónu.

Nezhody kvôli celibátu. Pápež František poslal na nútenú dovolenku človeka blízkeho Benediktovi
08 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová