Odlesňovanie v Amazonskom pralese stále narastá
09 | 02 | 2020 I SITA/BBC

V januári prišiel prales o viac ako 280 štvorcových kilometrov vegetácie, čo je oproti januáru 2019 nárast o 108 percent.


Počas tohtoročného januára vyklčovali v Amazonskom pralese v Brazílii dvojnásobne viac stromov v porovnaní s januárom 2019. Kritici krajne pravicového prezidenta tvrdia, že jeho politika a rétorika "povzbudzujú ilegálne aktivity". Jair Bolsonaro však odmieta tieto obvinenia a vyhlásil, že Brazília je príkladom v ochrane prírody.

V januári prišiel prales o viac ako 280 štvorcových kilometrov vegetácie, čo je oproti januáru 2019 nárast o 108 percent. Informoval o tom Národný inštitút pre vesmírny výskum (Inpe). Je to zároveň rekord dosiahnutý počas jedného mesiaca od roku 2016, keď začali monitorovať situáciu.

Klimatológ Carlos Nobre z Univerzity v Sao Paule povedal, že odlesňovanie tento rok zrejme dosiahne ešte vyššiu úroveň ako vlani, keď medzi júlom a septembrom, teda počas obdobia sucha, odlesnili tisíc štvorcových kilometrov za mesiac.

"Väčšina ľudí,ktorí chcú hlasovať zo zahraničia,je mobilizovaná opozíciou", tvrdí Saková
Väčšina ľudí, ktorí chcú hlasovať vo februárových voľbách do Národnej rady SR zo zahraničia, je mobilizovaná opozíciou. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | TASR