Stovky migrantov dosiahli maďarskú hranicu
08 | 02 | 2020 I Karolína Kristínová

Cestný hraničný priechod  Tompa je dočasne uzavretý pre veľký počet migrantov, ktorí zahatali prechod, uviedlo policajné riaditeľstvo kraja Bács-Kiskun.


Podľa správy  kanála M1 skupina niekoľkých stoviek migrantov, ktorí sa vydali zo Srbska smerom do štátov Európskej únie, vo štvrtok popoludní o pol piatej dorazili k srbsko-maďarskej hranici. Na priechode Tompa- Kelebija sa zhromaždilo okolo  500 osôb. Informácie tvrdia, že migranti sú „ odhodlaní “.

Účastníci pokojnej štvrtkovej demonštrácie pri hraniciach požadovali otvorenie hraníc, aby mohli prejsť do krajín západnej Európy. Cudzinci, medzi ktorými bolo mnoho matiek s deťmi, sa posadili na zem a deklarovali, že tam zostanú dovtedy, kým ich maďarské orgány nepustia cez hranice. Do skandovania hesiel pri hraničných zábranách sa zapojili aj deti. Nad hlavami držali nápisy „Naše deti si zaslúžia lepší život“, „Sme utečenci, nie zločinci“.

Srbský minister obrany Aleksander Vulin pricestoval na severné hranice svojej krajiny po tom, ako sa skupina stovky migrantov vo štvrtok podvečer zhromaždila na srbskej strane hraníc s Maďarskom. Ilegálni migranti majú podľa srbského ministra Vulina miesto v záchytných táboroch. Spresnil, že skupiny migrantov prichádzajúcich z rôznych krajín Blízkeho východu sa však pre vzájomné spory nechcú medzi sebou miešať. Srbský minister zdôraznil, že nedovolí, aby migranti pokazili dobré susedské vzťahy Srbska s Maďarskom.

Za nové služobné preukazy policajtov zaplatí Ministerstvo vnútra 364.170 eur, prvé prídu v marci
Ministerstvo vnútra (MV) SR zaplatí za nové služobné preukazy policajtov, zamestnancov rezortu a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) celkovo 364.170 eur. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | TASR


V Srbsku je v súčasnosti takmer 6000 migrantov. Od roku 2015 sa pri maďarských hraniciach ešte v takomto veľkom počte neobjavili, do krajín západnej Európy sa pokúšali dostať skôr smerom cez Chorvátsko.

Štátny tajomník  ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer uviedol, že „ prisťahovalci prichádzajú zo Srbska do Maďarska v organizovaných skupinách“ . Cieľom migračnej cesty zo Srbska do Maďarska je získať „dramatické“ fotografie a ukázať Maďarsko ako tvrdé a kruté proti žiadateľom o azyl. Maďarské pohraničné stráže sledujú udalosti, dodal. " Situácia nie je jednoduchá. Maďarské orgány monitorujú informácie a informujú srbské orgány o organizácii masových pokusov o prekročenie hraníc.“

Podľa odborníkov na bezpečnostnú politiku migranti dúfajú, že prítomnosť žien a detí ich povedie k prekročeniu hranice. Experti považujú za najpravdepodobnejší scenár, že srbská polícia migrantov z hraníc odvezie. Občianske organizácie vyjadrili obavy o deti a chorých, ktorým na mieste postavili stany.

Cestný  hraničný priechod maďarská polícia uzatvorila plotom, za ktorým sa zoradil policajný kordón, informovalo policajné riaditeľstvo kraja Bács-Kiskun. Napísali, že dôvodom tohto opatrenia bolo, že veľký počet skupín migrantov  na srbskej strane nemohol zabezpečiť hladký prechod. Polícia žiada cestujúcich, aby si vybrali iný prechod, aby sa predišlo dlhším čakacím dobám.

Nový prieskum: Vedie Smer pred kotlebovcami a OĽaNO. SaS mimo parlamentu
Parlamentých volieb by sa zúčastnilo 56,1 % opýtaných Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | SITA