Šéf federácie ľadových športov odstúpil pre škandál s pohlavným zneužívaním
08 | 02 | 2020 I TASR

Pre škandál súvisiaci s obvinením  zo znásilnenia a pohlavného zneužívania mladistvých športovkýň sa Didier Gailhaguet v sobotu vzdal funkcie prezidenta Francúzskej federácie ľadových športov (FFSG). Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Gailhaguet toto svoje rozhodnutie oznámil v Paríži na rokovaní vedenia FFSG.


Jeho rezignácia po takmer dvoch desaťročiach pôsobenia na čele FFSG prišla v čase, keď sa vo Francúzsku objavili obvinenia zo znásilnenia vznesené voči bývalému reprezentačnému trénerovi Gillovi Beyerovi. V autobiografii, vydanej minulý týždeň, tieto obvinenia vzniesla bývalá bronzová medailistka z majstrovstiev sveta Sarah Abitbolová Beyerová. Vo svojej knihe tvrdí, že Beyer ju v rokoch 1990-92, keď mala 15 až 17 rokov, niekoľkokrát znásilnil.

Spravodajský server France Info napísal, že samotný Beyer pripustil, že so Sarah Abitbolovou mal "intímne" a "nevhodné" vzťahy, a ponúkol jej svoje "ospravedlnenie". S obvinením z pohlavného zneužívania následne prišla aj ďalšia krasokorčuliarka Helene Godardová, ktorá v tejto súvislosti okrem Beyera obvinila aj ďalšieho trénera, Jeana-Rolanda Racla.

Gailhaguet koncom minulého týždňa, keď aféra prepukla, odmietol výzvy ministerky športu Roxany Maracineanuovej, aby sa vzdal funkcie vo vedení FFSG. Gailhaguet, ktorý bol prezidentom FFSG od roku 1998 - s prestávkou v rokoch 2004-07 -, totiž koncom týždňa deklaroval, že o žiadnom sexuálnom obťažovaní nevedel a o afére sa dozvedel až z medializovaných správ.

Podľa Gailhagueta zodpovednosť nesie vtedajšia ministerka športu Marie-George Buffetová, ktorá vo veci nekonala.

Abitbolová vo svojich vyhláseniach obvinila z nečinnosti aj ďalšieho ministra športu, Jeana-Francoisa Lamoura, ktorý bol na čele tohto rezortu v rokoch 2002-07. Ďalšie obvinenia z pohlavného zneužívania maloletých ich trénermi vzniesli i bývalí plavci a tenisti, poznamenal France Info.

Ministerka Maracineanuová následne uviedla, že jej rezort začne s kontrolami vo všetkých asociáciách, o ktorých tréneroch či vychovávateľoch sa písalo v médiách v súvislosti s prípadmi sexuálneho obťažovania v 90. rokoch.

AKTUALIZOVANÉ: Vojak v Thajsku začal strieľať v obchodnom dome. Incident mal za následok najmenej 10 mŕtvych
Streľba, ktorú začal thajský vojak v obchodnom dome, si vyžiadala život najmenej 10 ľudí. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Marek Molnár