Na letisku v Budapešti vyšetrili už takmer 900 cestujúcich
08 | 02 | 2020 I Karolína Kristínová

Na medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti od minulého piatka preverili zdravotný stav už takmer 900 cestujúcich, ktorí prileteli priamym letom z Číny do maďarského hlavného mesta.


Hovorkyňa spoločnosti Budapest Airport Katalin Valentínyiová v stredu prezentovala nové postupy, ktorým preverujú pasažierov prichádzajúcich z Číny. Cielený skríning potenciálne nakazených osôb zaviedli aj pri pasových kontrolách letiska. V prípade potreby cestujúcich izolujú a následne vykonajú dezinfekciu.

Hovorkyňa pre agentúra MTI uviedla, že cestujúci prichádzajúci priamo z Číny sú podrobení detekčnej kontrole.

Ak existuje podozrenie na infekciu, pracovníci pohotovostného zásahového strediska letectva dezinfikujú lietadlo a všetky priestory, v ktorých sa cestujúci nachádzali, dodala.

Hovorkyňa uviedla, že doposiaľ evidujú iba jeden prípad cestujúceho s horúčkou nad 38 stupňov Celzia, avšak ani u neho sa nákaza novým koronavírusom nepotvrdila.

Dodala, že do nedele priletia ďalšie štyri priame letecké spoje z Číny, ale od pondelka, bude lietať už iba letecká spoločnosť Air China z Pekingu, a to v pondelok, v stredu a v piatok.

Podľa informácií na webovej stránke letiska v Budapešti aerolinky Hainan Airlines oznámila, že od 7. februára do 27. marca pozastaví lety do Budapesti. Ďalšia spoločnosť Shanghai Airlines takisto pozastavila do konca marca lety do Budapešti.

Generálna riaditeľka Cecília Müllerová na tlačovej konferencii zdôraznila, že Národné centrum verejného zdravotníctva úzko spolupracuje s letiskom od vypuknutia choroby a poskytuje potrebných odborníkov na detekčnú kontrolu. O tom, pre ktorého cestujúceho sa vyžaduje izolácia, lekár, člen zdravotníckej služby a epidemiologický inšpektor Úradu vlády spoločne rozhodujú na základe definícií Svetovej zdravotníckej organizácie.

Letisko Budapešť poskytuje cestujúcim informačnú kampaň a cielený skríning kvôli šíreniu nového koronavírusu. Projektory a tisíce letákov v maďarskom, anglickom, ruskom, čínskom a kórejskom jazyku upozorňujú cestujúcich, aby v prípade príznakov respiračného ochorenia vyhľadali stálu lekársku službu.

Koronavírus zabil prvého Američana
Podľa amerického veľvyslanectva v Číne zomrel prvý americký občan na koronavírus. Pacient podľahol tejto chorobe v meste Wu-chan, ktoré je zároveň aj epicentrom epidémie. Informuje portál The New York Times. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Marek Molnár