Konzervatívni vodcovia musia prežiť!, tvrdí Orbán
08 | 02 | 2020 I Karolína Kristínová

Hospodársky úspech ako predpoklad konzervatívnej politiky pomenoval v utorok v Ríme predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na konferencii  Národný konzervativizmus.


Predseda vlády uviedol, že ekonomický úspech je jediný spôsob, ako môžu národní konzervatívci a kresťansko-demokratickí vodcovia „prežiť“.

V Maďarsku ekonomika rastie na 4 - 5% ročne, miera nezamestnanosti klesla na 3% a verejný dlh takisto klesá. Maďarsko je stabilná krajina, jediný európsky štát, ktorý od roku 1990 nemal predčasné voľby, podľa MTI povedal Viktor Orbán.

Maďarské konzervatívne vedenie sa líši od mnohých ostatných európskych partnerov  tým, že maďarské vládne strany nemusia vytvárať koalície s  ostatnými stranami, pretože majú väčšinu v parlamente, konštatoval predseda vlády.

Orbán o populizmu povedal: keď bol mladý, populizmus znamenal, keď politik svoje sľuby nedokázal splniť. Ak politik svoje sľuby dodrží, to nie je populizmus, ale demokracia. Ako príklad uviedol, že jeho vláda sa zaviazala vytvoriť milión nových pracovných miest za 10 rokov a teraz, po 9 rokoch, je 860 000 nových pracovných miest.

Orbán kritizoval liberalizmus a povedal, že liberálne vlády zlyhali dvakrát v jedinej dekáde. Prvýkrát v roku 2008, keď nedokázali čeliť  hospodárskej kríze, a v roku 2015, v čase migračnej krízy, keď nedokázali ochrániť svojich občanov a hranice štátov. Liberálna demokracia je z tohto pohľadu ukončená, zdôraznil Orbán a dodal, že je potrebné niečo nové- namiesto liberalizmu kresťanská demokracia.

V súvislosti s migračnou krízou poukázal na to, že v Maďarsku nie je ani jeden moslimský migrant, tým sa Maďarsko úplne líši od krajín západnej Európy, kde sa zvyšuje podiel moslimskej komunity a kresťanská komunita klesá. Liberáli veria, že je to správne, pretože sa im nepáči kresťanská spoločnosť, hovorí Orbán. Poznamenáva, že toto je ich práca, ale požiadal, aby tento proces nenútili na strednú Európu.

Európa potrebuje nové výzvy a energické nové hnutia, inak nebude kontinent konkurencieschopný.

Viktor Orbán o EPP povedal: že tá sa chce za každú cenu zúčastniť na mocenskej štruktúre Európskej únie, pričom ustupuje zo svojich hodnôt a robí kompromisy s ľavicou. Ak EPP neotvorí novú kapitolu, tak sa bude posúvať  liberálnym a ľavicovým smerom, pretože ju médiá a univerzity  nútia k tomu, aby sa vzdala čoraz viacerých prvkov svojej pôvodnej ideológie, uviedol Orbán a dodal, že on osobne sa v každom prípade pokúsi o „kontrarevolúciu“.

Pokiaľ ide o strednú Európu, zdôraznil, že je to dnes najúspešnejší región v Európe. Orbán hovoril o úspechu Maďarska a  takisto spomenul úspech okolitých krajín a zdôraznil napríklad slovenský, český, poľský, chorvátsky a srbský štát. Uviedol tiež, že kdekoľvek v regióne, bez ohľadu na pridruženie strán, vlády sú vo svojich politikách národne konzervatívne.

Na letisku v Budapešti vyšetrili už takmer 900 cestujúcich
Na medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti od minulého piatka preverili zdravotný stav už takmer 900 cestujúcich, ktorí prileteli priamym letom z Číny do maďarského hlavného mesta. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Karolína Kristínová