Borrell sa ospravedlnil za kritické výroky voči mladým klimatickým aktivistom
08 | 02 | 2020 I TASR

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell sa v sobotňajšom televíznom rozhovore ospravedlnil za svoje pohŕdavé slová na adresu mladých aktivistov za ochranu klímy. Informovala o tom agentúra DPA.


Borrell v španielskej televízii nedávno totiž vyslovil názor, že pochybuje o tom, že mladí ľudia sú skutočne odhodlaní zastaviť klimatickú zmenu, pričom ich úsilie nazval "Gretiným syndrómom" narážajúc tak na švédsku tínežerku a klimatickú aktivistku, ktorá študentské hnutie Piatky za budúcnosť odštartovala.

Šéf zahraničnej politiky EÚ povedal, že ľudia síce radi vyjdú na protest do ulíc, ak ich to nič nestojí, spochybnil však, či sú demonštranti pripravení aj znížiť kvalitu svojho života, aby tak zaplatili za vysoké výdavky spájajúce sa s bojom proti klimatickej  zmene.

Iránsky vodca Khamenei tvrdí, že Irán by mal zvýšiť vojenskú silu, aby zabránil vojne
„Irán by mal zvýšiť svoju vojenskú silu, aby zabránil vojne." Vyhlásil tak najvyšší vodca Ali Khamenei v sobotu na zhromaždení veliteľov vzdušných síl, ktorý americké sankcie voči krajine zamietol ako „trestný čin“. Informuje portál... Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


"Chcem sa ospravedlniť každému, koho sa mohla dotknúť moja nevhodná poznámka o dôležitom mládežníckom hnutí, ktoré bojuje proti klimatickej zmene," napísal Borrell na Twitteri v sobotu po tom, ako sa vrátil z návštevy Spojených štátov.

Boj proti klimatickej zmene je prioritným cieľom Európskej komisie, ktorej je Borrell podpredsedom, pripomenula DPA. Na sociálnej sieti Twitter si Borrell vyslúžil za svoje vyjadrenia ostrú kritiku. Strana Zelených v Európskom parlamente ich nazvala "neprijateľné" pre niekoho, kto reprezentuje EÚ a prisľúbila, že Borrella bude v tejto veci konfrontovať.

Sedemdesiatdvaročný španielsky politik, ktorý pozíciu šéfa zahraničnej politiky EÚ vykonáva od 1. decembra 2019, sa nediplomatických vyjadrení dopustil už aj v minulosti.

Americkí senátori hrozia Twitteru sankciami, pokiaľ necenzuruje iránske vedenie
08 | 02 | 2020 | Timotej Dudka