„Plány anexie a apartheidu“: Palestína obviňuje „dohodou storočia" ktorú navrhlo USA za nepokoje na Západnom brehu Jordánu
07 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Vysoký palestínsky predstaviteľ obviňoval plán pre blízky východ
a amerického prezidenta Donalda Trumpa z nedávnych nepokojov, potom čo zať hlavného predstaviteľa USA uviedol, že násilie podnecujú miestni vodcovia. Informuje RT.


"Tí, ktorí zavádzajú plány na anexiu a apartheid a legalizáciu okupácie, sú tí, ktorí nesú plnú zodpovednosť za prehĺbenie cyklu násilia a extrémizmu," uviedol Saeb Erekat, generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny (PLO).

Jeho poznámky prišli deň potom, čo Jared Kushner, Trumpov zať hlavný architekt „dohody storočia“, obvinil palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása z naliehania na svojich prívržencov, aby uskutočňovali násilie.

"V reakcii na návrh žiada "dni hnevu" a to povedal ešte predtým, ako vôbec videl plán," povedal Kushner novinárom v New Yorku po stretnutí s členmi Bezpečnostnej rady OSN.

Štvrtok bol poznačený niekoľkými násilnými incidentmi. Traja Palestínčania boli zabití pri zrážkach s izraelskými silami na Západnom brehu jordánu. V skorých ranných hodinách bolo zranených 12 izraelských vojakov pri nárazovom útoku v Jeruzaleme. Neskôr toho istého dňa sa útočník priblížil ku skupine izraelských policajtov, náhle vytiahol zbraň a spustil paľbu, pričom jedeného z nich zranil.

Po odhalení Trumpovho mierového plánu pre tento región v januári mali rôzne palestínske frakcie zriedkavé chvíle jednoty, keď usporiadali protesty, ktoré odsúdili okupáciu. Trumpov plán navrhuje palestínsky štát v podobe niekoľkých enkláv, ktoré sú väčšinou obklopené izraelským územím. Palestínou bol síce rozhodne odmietnutý, ale privítal ho izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý uviedol, že jeho krajina ponúka Palestínčanom „podmienenú obmedzenú suverenitu“.

„Dohoda storočia“: Čo je súčasťou mierového plánu Trumpa pre Izrael a Palestínu
Návrh mierovej zmlúvy na Blízkom východe, ktorý odhalil prezident USA Donald Trump, predpokladá podmienky, za ktorých by mohol byť Palestínsky štát uznaný. Dokument má 180-strán a podľa prezidenta Trumpa ma ísť o "dohodu storočia". Informuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Dominik Simon