Na Antarktíde zaznamenali rekordne vysokú teplotu, viac ako 18 °C
07 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Vedci varujú pred ničivými účinkami globálneho otepľovania na ľadových vrstvách v polárnych oblastiach. Teplota v Antarktíde dosiahla nový rekord a to viac ako 18 °C, čo zvyšuje obavy z ničivých účinkov zahrievania ľadových plátov a permafrostu v polárnej oblasti. Informuje FT.


Nová rekordná hodnota 18,3 °C bola oznámená vedcami na základni Esperanza na severe kontinentu asi 750 kilometrov od Argentíny. Presahuje najvyššiu úroveň dosiahnutú v Antarktíde v roku 2015 o 0,8 ° C. Teploty na neďalekej Marambio Base tiež stúpli na najvyššiu februárovú úroveň za takmer 50 rokov pri 14,1 °C.

Nezvyčajne vysoké teploty v tomto týždni na Antarktíde - ktoré prekročili teploty vo Veľkej Británii - sa zdajú byť súčasťou vlny horúčav na polostrove. Vedci varovali pred katastrofickými účinkami globálneho otepľovania na ľadové pláty a permafrost v Arktíde aj v Antarktíde, pričom obe oblasti sa otepľujú rýchlejšie ako vo zvyšku sveta. Svet sa od predindustriálneho obdobia oteplil o približne 1 ° C, ale Antarktický polostrov, kde sa nachádzajú tieto dve základne, sa oteplil oveľa rýchlejšie. Svetová meteorologická organizácia uviedla, že Antarktída sa za posledných 50 rokov oteplila o takmer 3 °C.



Viac ako tri štvrtiny ľadovcov pozdĺž západného pobrežia polostrova tiež ustúpili v rovnakom období a topenie sa za posledných 12 rokov zrýchlilo.

V rámci parížskej dohody o klíme podpísanej v roku 2015 sa krajiny zaviazali, že budú udržiavať oteplovanie „výrazne pod“ nárastom o 2 °C - cieľ, ktorý ako vedci varovali, je čoraz ťažšie dosiahnuť bez drastických zmien.

V minulom roku správa Medzivládneho panelu pre zmenu podnebia, zlatého štandardu vedeckého výskumu, načrtla hrozbu pre stovky miliónov ľudí v dôsledku zrýchlenia rýchlosti stúpania hladín morí spôsobenej kombináciou topenia sa ľadu v polárnych oblastiach ako Grónsko a Antarktída a rozširovania sa oceánov pri ohrievaní vody.

Spojenci tlačia na Trumpa. Musí uznať, že globálne otepľovanie ohrozuje Arktídu
Krajiny Arktickej rady sa musia postaviť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho popretiu zmeny klímy, vyzval The Guardian. Pozícia Spojených štátov totiž ohrozuje obyvateľov, flóru a faunu Arktídy. Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | Roman Suchý