Podnikateľka darovala policajtovi poukaz na let stíhačkou, podľa súdu to bol úplatok

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes uznal podnikateľku Andreu K. za vinnú z prečinu podplácania policajta ako verejného činiteľa a uložil jej peňažný trest sedemsto eur. Úplatok v podobe poukazu na let stíhacím lietadlom Delfín v cene najmenej päťsto eur dala 40-ročná Andrea K. vedúcemu oddelenia súkromných bezpečnostných služieb (SBS) na Krajskom riaditeľstve PZ v Banskej Bystrici.


Podľa prokurátora mala podnikateľka spáchať trestný čin podplácania spolu s manželom Zoltánom, ale toho súd oslobodil, pretože sa jeho podiel na skutku nepreukázal. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa prokurátor i obžalovaná.

Podnikateľka priznala, že po vlastných skúsenostiach s letom v stíhačke chcela týmto spôsobom obdarovať aj vedúceho oddelenia súkromných bezpečnostných služieb na záver kurzu, ktorý s manželom absolvovali. Darček však policajtovi odovzdala po skončení kurzu v decembri 2015.

Manžel jej pritom nepomáhal, ba dokonca ju od obdarovania policajta odhováral. Tento rozpor medzi manželmi údajne dospel do situácie, že sa kvôli tomu rozvedú. Trestné stíhanie manželského páru totiž spôsobilo, že im bola odobraná predchádzajúca licencia na prevádzku SBS a tým prišli o zdroj príjmov.

Bývalý vedúci oddelenia súkromných bezpečnostných služieb na Krajskom riaditeľstve PZ v Banskej Bystrici ako svedok v procese priznal, že poukaz na let stíhačkou nemal prijať. Podľa žalobcu policajt v kurze prednášal, bol aj v skúšobnej komisii a manželom mal pri záverečných testoch pomôcť. Podľa súdu to nebolo možné, pretože predsedom komisie bol zástupca Prezídia Policajného zboru z Bratislavy, skúšobné testy priniesol so sebou a frekventantom kurzu ich odovzdával osobne.

V kauze skúšok spôsobilosti príslušníkov SBS stíhajú bývalého vedúceho oddelenia súkromných bezpečnostných služieb na Krajskom riaditeľstve PZ v Banskej Bystrici, jeho manželku a ďalšie osoby. Banskobystrický podnikateľ Anton Penov priznal, že dal úplatok tristo eur za úspešné vykonanie odbornej spôsobilosti jemu blízkeho muža.

Urobil tak v kancelárii firmy, ktorá vykonávala poradenstvo v oblasti SBS a viedla ju policajtova manželka. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Za korupčné konanie Penov zaplatil trest tisíc eur.