Vieme, prečo nie sme v januári šťastní.
16 | 01 | 2020 I Peter Paľonder

Lesk Vianoc akosi zmizol a koledy boli vystriedané oznámeniami o výpredajoch.


Dni sú stále krátke a ani snehu veľa nemáme. To všetko nám môže vplývať na náladu, ktorá sa po vianočnej pohode prehupla do januárovej každodennosti. A dovolenka je ešte stále tak ďaleko.


„Pre fenomén novoročnej depresie či pocitov úzkosti na začiatku nového roka zatiaľ odborníci nemajú jednoznačné vysvetlenie. Takýto stav môže mať viacero príčin“, ako pre TASR povedala Stanislava Knut z Ligy za duševné zdravie.


Poukázala napríklad aj na to, že po období vianočného odpočinku treba znovu skoro ráno vstávať do práce alebo do školy. Po sviatkoch môžu navyše v rodinnom rozpočte chýbať peniaze, nastupuje stereotyp a chýba vízia blížiaceho sa voľna.


Pri riešení nepríjemných psychických stavov je dôležité podľa Knut to, aby človek nezostal so svojimi problémami sám. Dôležité je s niekým si o pocitoch pohovoriť, zdieľať trápenie a nehanbiť sa vyhľadať pomoc. Je tiež dôležité si uvedomiť, že veci sa môžu zlepšiť a na každý problém vždy existuje riešenie.


Keď sa pozrieme na život z perspektívy roka, o niekoľko týždňov budeme môcť cítiť prvé teplé lúče slnka a dýchať prvé vône jari. To nech je nám pre túto chvíľu prísľubom pozitívnej zmeny.


Smrteľná zrážka na Chopku, jeden lyžiar je mŕtvy.
Na zjazdovke na Chopku sa zrazili dvaja lyžiari, z ktorých jeden zrážku neprežil. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Peter Paľonder