Turecko by malo využiť diplomaciu, nie armádu, aby pomohlo vyriešiť problém v Líbyi
16 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Rozhodnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyslať jednotky do Líbye predstavuje riziko pre pokračujúce diplomatické úsilia o mierové vyriešenie vojenského konfliktu v krajine, prehlásili analytici spravodajského portálu RT.


To, ako sa turecké sily zapoja do konfliktu, do veľkej miery závisí od toho, ako sa bude vyvíjať situácia v Líbyi, ale aj od výsledku nadchádzajúceho samitu v Berlíne, na ktorom sa bude diskutovať o tejto krajine, prehlásil pre spravodajský portál RT Osman Faruk Logoglu, bývalý turecký veľvyslanec v USA.

Zatiaľ čo turecké jednotky už cvičia sily líbyjskej medzinárodne uznávanej vlády (GNA) podporovanej OSN, Ankara by sa mala vyhnúť väčšiemu vojenskému konfliktu, tvrdí Logoglu.

"Zapojenie tureckej armády do konfliktu v Líbyi je nesprávne. Turecko by sa nemalo zapájať vojensky, ale malo by sa zapájať diplomaticky - rozprávať sa s oboma stranami a snažiť sa ich spojiť," dodal Logoglu.

Rozmiestnenie jednotiek je súčasťou bezpečnostnej dohody podpísanej medzi Ankarou a Tripolisom. Mustafa Fetouri, líbyjský akademik a novinár, navrhol, že Erdogan by mohol v Líbyi hľadieť nielen na vojenský výcvik a poradenstvo. Turecké sily totiž predstavujú „základňu pre pravdepodobne dlhodobejšiu prítomnosť Turecka v Líbyi, ktorú väčšina Líbyjčanov úplne odmietla,“ uviedol Fetouri pre agentúru RT.

Turecko sa zaviazalo, že podporí boj GNA proti líbyjskému vodcovi milície Khalifovi Haftarovi a jeho líbyjskej národnej armáde.

AKTUALIZOVANÉ: Turecko vysiela vojakov do Líbye, prehlásil Erdogan
Turecko vysiela vojakov do Líbye, aby zabezpečili stabilitu vlády podporovanej OSN v Tripolise, oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Tento krok je predchádza samitu v Berlíne o bezpečnostnej situácii v krajine. Informuje o tom... Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Marek Molnár