Európa sa nechala šikanovať od USA a zradila dohodu JCPOA zo strachu z americký sankcií, prehlásil Zaríf
16 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vyhlásil, že Francúzsko, Británia a Nemecko zradili jadrový obchod z roku 2015 po tom, ako im hrozili americké sankcie.


Tri európske štáty obvinili Teherán z nesúladu s dohodou po tom, ako sa podvolili americkému tlaku, napísal Zaríf vo svojom príspevku na Twitteri a citoval správu Washington Post, v ktorej sa podrobne uvádza, ako Biely dom údajne použil taktiku ozbrojených síl na vynútenie problému.

Iránsky diplomat uviedol, že európski signatári „zradili“ to, čo zostalo zo Spoločného komplexného akčného programu (JCPOA).

"To nebude fungovať moji priatelia. Pamätáte si na šikanu na strednej škole? Ak chcete predať svoju bezúhonnosť, choďte do toho. Ale nezohľadňujte pri tom morálny či právny dôvod," prehlásil iránsky minister zahraničných vecí.

Británia, Francúzsko a Nemecko sú „nezávislé krajiny“ a nemali by sa nechať od USA „šikanovať“, uviedol Zaríf v stredu.



Päť štátov, ktoré sú vyzbrojené jadrovými zbraňami, musia spolupracovať, aby neutralizovali hrozbu „globálnej vojny“, prehlásil Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prehlásil, že päť stálych krajín Rady bezpečnosti OSN, ktoré sú vyzbrojené jadrovými zbraňami, musia spolupracovať na spoločnom prístupe, ktorý bude zameraný na predchádzanie ďalšej „globálnej... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Marek Molnár