EÚ by mala pozastaviť zhraničnú pomoc krajinám migrantov, ak nie sú ochotné vziať si ich naspäť, hovorí Pellegrini
16 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Predsedovia vlád Visegrádskej štvorky a Rakúska sa stretli na spoločnom rokovaní v Prahe


Krajinám, z ktorých pochádzajú nelegálni migranti a nie sú ochotné ich vziať naspäť z členských štátov Európskej únie (EÚ), by malo byť pozastavené alebo obmedzené poskytovanie medzinárodnej a rozvojovej pomoci. Uviedol to dnes predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) na spoločnom stretnutí premiérov krajín Visegrádskej štvorky (V4) a Rakúska v Prahe. Premiéri Peter Pellegrini, Andrej Babiš, Viktor Orbán, Mateusz Morawiecki a rakúsky kancelár Sebastian Kurz diskutovali o energetike, ochrane životného prostredia a budúcnosti únie.

V krajinách EÚ sa podľa Pellegriniho stále nachádzajú desaťtisíce migrantov, ktorí by sa podľa platných predpisov mali vrátiť naspäť do krajín ich pôvodu. „Na to potrebujeme súčinnosť týchto krajín a pokiaľ ju nevieme vymôcť dohodami, mali by sme si pomôcť opatreniami a reštrikciami v oblasti medzinárodnej a rozvojovej pomoci," dodal premiér a ocenil jednotný postoj piatich premiérov v otázke migrácie. Premiéri V4 a rakúsky kancelár diskutovali aj o energetike a ochrane životného prostredia. Slovensky predseda vlády uviedol, že rešpektuje pozíciu Rakúska k používaniu atómovej energie, ale Slovenská republika bude pokračovať v dobudovávaní jadrovej elektrárne Mochovce, „pretože Slovensko si chce splniť záväzok do roku 2050 mať uhlíkovo neutrálnu ekonomiku". Pellegrini zároveň uistil Kurza, že dostavba elektrárne prebieha v zmysle všetkých medzinárodných prepisov.

Predsedovia vlád spoločne riešili aj budúcnosť a zabezpečenie konkurencieschopnosti únie. Podľa slovenského premiéra je potreba výraznejšej deregulácie EÚ, aby sa nestalo, že sa zastaví vo svojom rozvoji na polceste. „Únia prestala byť akcieschopná a zamotala sa do vlastnej samoregulácie," dodal Pellegrini. Ten zároveň privítal návrh maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sa na konferencii o budúcnosti EÚ zúčastnili aj krajiny západného Balkánu.

PRIESKUM: V januári by voľby vyhral Smer-SD, nasledujú ĽSNS a PS-Spolu
16 | 01 | 2020 | Gabriel Matta