Do Austrálie prichádzajú dve lietadlá z Japonska, aby pomohli v boji proti požiarom
16 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Vo štvrtok dorazili na leteckú základňu na okraji Sydney dve lietadla aby pomohli v boji proti bezprecedentným a smrteľným požiarom v celej krajine.

ASDF plk. Masashi Ota, ktorý vedie misiu, povedal novinárom po príchode, že je potešený, že bude schopný opätovať vojenskú podporu, ktorú Austrália poskytla Japonsku po zemetrasení v roku 2011 a vlnách tsunami, ktoré zničili severovýchodné Japonsko.

"Austrálske vzdušné sily nasadili mnoho vojenských lietadiel na podporu Japonska a to pre nás bolo veľkou pomocou," uviedol plukovník. "Nikdy nezabudneme na to, čo Austrália v tom čase urobila (pre Japonsko)."

Dve dopravné lietadlá C-130, nesúce 70 osôb, dorazili na Kráľovskú austrálsku leteckú základňu Richmond, približne 60 kilometrov severozápadne od Sydney, aby sa pripojili k ôsmim členom tímu z Japonska nachádzajúcich sa už v Austrálii. Ota povedal, že od okamihu, keď pracovníci letectva dostali rozkazy na nasadenie a pomoc Austrálii, jeho tím pracoval mimoriadne rýchlo, aby prišiel a podporil Austráliu, a to akýmkoľvek spôsobom, píše stránka japantimes.co.jp

Aj keď sa stále rozhoduje o konkrétnych podrobnostiach o tom, ako a kde budú pracovníci letectva pomáhať austrálskym vojenským snahám, očakáva sa, že budú podľa potreby nasadení v štátoch Nový Južný Wales, Viktória a Južná Austrália.

Ide o bezprecedentnú krízu pre Austráliu, jej veľkosť, rozsah a geografická poloha si vyžaduje veľkú požiadavku na logistickú podporu,“ uviedol Air Commodore Carl Newman. „Dodatočné C-130, ktoré prinášajú Japonci, budú nevyhnutné, aby nám pomohli. Je to skutočná reflexia priateľov, ktorí si navzájom pomáhajú v kríze, “uviedol.

Pri požiaroch, ktoré od septembra horia v celej juhovýchodnej Austrálii zahynulo celkovo 28 ľudí. Odhaduje sa, že bolo zničených viac ako 10 miliónov hektárov pôdy a usmrtených bolo vyše 1 miliardy zvierat.

Letectvo Japonska sa pripája k veľkému medzinárodnému kontingentu, ktorý pomáha Austrálii v boji proti požiarom. Na mieste sú prítomné aj vojenské sily z Nového Zélandu, Singapuru a Papuy-Novej Guiney.

Austrália viac nie je šťastnou krajinou
V minulosti požehnaná mimoriadnym hospodárskym šťastím, teraz čelí budúcnosti zruinovanej klimatickou zmenou. Komentár Gideona Rachmana z Financial Times. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Natália Sollárová