FOTO: V Taliansku muselo byt evakuovaných až 54 000 ľudí, kvôli britskej bombe z druhej svetovej vojny
15 | 12 | 2019 I Marek Molnár

V južnom talianskom meste Brindisi sa uskutočnila evakuačná operácia, kvôli britskej bombe, ktorá bola objavená v blízkosti miestneho kina. 


Približne 54 000 ľudí bolo v nedeľu ráno vyzvaných na evakuáciu takzvanej „červenej zóny“, pretože miestne úrady a armáda zneškodňovali 227 kilovú bombu, ktorú britské kráľovské letectvo spustilo na mesto v roku 1941.

Podľa portálu Corriere della Serra bolo evakuáciou postihnutých viac ako 60 percent miestnych obyvateľov.



Evakuovali sa aj všetky budovy v „červenej zóne“ vrátane nemocníc, škôl a dokonca aj väzenia. Viac ako 1 000 policajných dôstojníkov a 250 dobrovoľníkov bolo v službe, aby zaistili bezpečnosť v Brindisi a zabránili tak prípadným vykrádaniam v opustenom meste.



Armáda vyslala tím na kontrolu bomby, ale väčšinu práce vykonal robot, ktorý ju zneškodnil pomocou mechanického ramena. Vojaci tiež vybudovali okolo bomby ochrannú bariéru na zníženie sily výbuchu, ak by náhodou explodovala.

Zneškodnenie bomby trvalo približne 40 minút, informovali o tom miestne médiá. Od úradov sa očakáva, že každú chvíľu opäť otvoria ulice mesta a umožnia obyvateľom návrat do svojich domovov.

Ruská najnovšia riadená raketa Monolit je pripravená na testovanie
Vývoj vysoko presnej riadenej rakety "Monolit" pre ruské letecké kozmické sily sa blíži k záverečnej fáze a je pripravená na testy, uviedol najvyšší predstaviteľ ruského obranného priemyslu. Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Marek Molnár