Slovensko má najväčšiu DPH v EÚ. SNS už urobila prvý krok. Musíme budúci rok ísť ďalej
14 | 12 | 2019 I SITA

Slovenská národná strana konzistentne pracuje na skvalitnení života občanov Slovenska. Len počas tohto volebného obdobia sa SNS podarilo presadiť množstvo efektívnych opatrení, medzi nimi aj nižšiu DPH na zdravé potraviny. Vďaka tomu ľuďom ostalo viac v peňaženkách, podporili sa domáci výrobcovia a tiež slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Národniari to však považujú len za prvý krok a vybojovať chcú rozšírenie tohto opatrenia na všetky potraviny.


Slovenská národná strana na čele s predsedom Andrejom Dankom je odhodlaná postaviť sa na stranu Sloveniek a Slovákov a bojovať za nižšiu DPH na všetky potraviny. V septembri sa podarilo schváliť prvé opatrenie, ktoré sa ich výrazne dotklo. A to 10-percentnú daň na zdravé potraviny. „Slovenská republika patrí k štátom, ktoré majú jednu z najvyšších DPH na potraviny. Jej znižovanie má preto opodstatnenie,“ vysvetlil šéf SNS.

Doterajšia prax ukazuje, že vysoká 20-percentná daň na potraviny sa premieta do predražovania tovaru, ale taktiež aj do zvyšovania cien v reštauračných zariadeniach. „Máme vysoké ceny stravnej jednotky. Takéto opatrenie by preto pomohlo aj reštauračným a hotelovým zariadeniam, hlavne však spotrebiteľom. SNS v prvom kroku presadila zníženie cien na zdravé potraviny. Chceme pokračovať ďalej a rozšíriť to plošne. Takéto znižovanie cien potravín tu nebolo za posledných 30 rokov,“ doplnil predseda Andrej Danko.

Po prvých štyroch rokov v politike tiež skonštatoval, že štát v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva „zaspal dobu.“ Obchodné prirážky tak narástli do neuveriteľných výšok. „Ľudia to môžu vidieť aj teraz pri vianočných nákupoch, ceny niektorých komodít sú šialené. Čaká nás preto ešte dlhý boj, ale SNS má svoju víziu, má odborníkov, ktorí sa tejto téme dlho venujú a najmä SNS bojuje za lepší život Slovákov. Slovenská národná strana dokázala, že prináša opatrenia, vie ich presadiť a uviesť do praxe. To je naša vizitka,“ dodal šéf národniarov.

Doterajšia nižšia DPH sa týka sortimentu kyslo-mliečnych výrobkov, prírodného medu, ovčej bryndze, ovocných a zeleninových štiav, zeleniny a ovocia mierneho pásma, ako sú zemiaky, rajčiaky, cibuľa, uhorky, kapusta či strukoviny. Vďaka iniciatíve SNS sa tiež podarilo zlacniť mäso, ryby a mlieko.