Príliš veľa odsúdených prepustia pred vypršaním ich trestu. Johnson to chce zmeniť
14 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Páchateľ teroristického útoku v Londýne bol odsúdený za terorizmus a prepustený na podmienku.


Britský premiér však tvrdí, že príliš veľa odsúdených prepustia z väzenia skôr, ako vyprší ich trest, a vláda konzervatívnej strany to ukončí. Boris Johnson to uviedol pre televíziu BBC, že návrh zákona je pripravený a čaká, až ho schváli nový parlament. Správu priniesol maďarský portál mandiner.hu



Sprísnenie sa blíži

Britské ministerstvo spravodlivosti už skôr uviedlo, že vláda naliehavo prehodnocuje predčasné prepustenie  odsúdených pred vypršaním trestu. Usman Khan zabil dvoch ľudí pri útoku nožom na London Bridge, a predtým ako ho polícia zastrelila, zranil ešte ďlších troch. Polícia vyšetruje tento čin ako terorizmus.


Johnson vo svojom vyhlásení uviedol, že plánované sprísnenie by vylúčilo automatickú možnosť predčasného prepustenia odsúdených za závažné násilné trestné činy. „Bohužiaľ sa musíme vysporiadať s problémom príliš veľkého počtu odsúdených, ktorých oslobodzujú ,a preto sa s nimi musíme zaoberať,“ uviedol britský premiér. Dodal, že osobne sám neverí, že osem rokov, ktoré strávil vrah Usman Khan vo väzení, bolo dostatočných.


Americký historik našiel v Katyni „fašistickú ruku“ (Vladislav Gulevič)
Komentár Vladislava Guleviča (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Páchateľ plánoval výbuchy

Usman Khan bol v roku 2012 odsúdený na 16 rokov za teroristické činy, údajne bol napojený na extrémistické islamistické skupiny. V decembri 2018 ho podmienečne prepustili, keď si odpykal len necelú polovicu zo 16- ročného trestu


Boris Johnson sa vyjadril začiatkom tohto víkendu k otázke predčasného prepustenia. V nedeľu televízia BBC v politickom časopise uviedla, že „môže ísť okolo 74 ľudí, ktorí boli odsúdení za terorizmus, ale rovnako ako Usman Khan, boli predčasne prepustení. Johnson nazval prepustenie Usmana Khana už po ôsmich rokoch za „nezmyselné a odporné“.



Najmenej 14 rokov za terorizmus

Britský premiér uviedol, že v boji proti kriminalite budú zavedené povinné tresty odňatia slobody najmenej na 14 rokov za všetky závažné trestné činy súvisiace s terorizmom. Johnson dodal, že podľa plánovaného sprísnenia budú musieť tresty odňatia slobody za teroristické činy a iné extrémne zločiny odsúdenci odpykať až do posledného dňa a to bez výnimky.


Búrkové mračná sa sťahujú, schyľuje sa k vojne!
Zdroj: Webnoviny / autor: Milan Buno, knižný publicista Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | redakcia

Nové plány bezpečnosti hraníc

Konzervatívci tiež oznámili nové plány ohľadne bezpečnosti svojich hraníc, ktoré chcú zaviesť bezprostredne po  uplynutí prechodného obdobia na základe odchodu Británie z EÚ (Brexit). Možno očakávať, že od januára 2021 budú musieť európski občania vopred vyplniť online prihlášku aby mohli vstúpiť do Spojeného kráľovstva s cestovným pasom.


V súčasnosti môžu cestujúci z krajín EÚ prekročiť britskú hranicu aj pomocou preukazu totožnosti. V rámci plánovaného systému elektronického cestovného povolenia (ETA) bude mať britský minister vnútra možnosť zakázať vstup občanom EÚ, ktorí boli odsúdení za závažné trestné činy v ich vlastnej krajine alebo inde.


Ministerka vnútra Priti Patel vo vyhlásení k návrhu uviedla, že v súčasnosti tečú do britských ulíc z Európy drogy a strelné zbrane, a "teroristi majú voľný vstup doBritánie zneužívajúc slobodu pohybu“.