Najnovšia štúdia dokázala, že „nemožne obrovská čierna diera“ v skutočnosti neexistuje (VIDEO)
14 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Zdá sa, že nedávna teória o „nemožne“ veľkej čiernej diere zhruba 70-krát väčšej ako Slnko, o ktorej sa hovorilo, že sídli v našej vlastnej Mliečnej dráhe, bola zvrátená, pretože tri rozdielne dokumenty potvrdili, že je to skutočne nemožné.


Ústrednou tézou vo všetkých troch dokumentoch, ktoré boli náhodne publikované približne v rovnakom čase, je to, že svetlo interpretované ako svetlo prichádzajúce z tejto obrovskej čiernej diery môže pochádzať z úplne iného zdroja.

V pôvodnom dokumente astronóma Jifeng Liu z Národného astronomického observatória v Číne sa tvrdilo, že existuje čierna diera vzdialená 15 000 svetelných rokov s hmotnosťou 70 krát väčšou ako Slnko, ktorá sa nazýva LB-1. Avšak teraz je s najväčšou pravdepodobnosťou potvrdené, že to je nemožné.



Hviezdy, ktoré by potenciálne mohli tvoriť čiernu dieru s tak veľkou hmotou, obvykle zomierajú pri extrémnej supernove, čo zaručuje, že sa takéto veľké čierne diery nevytvoria. Ak by existovala takáto hviezda, tak by to prospelo našemu chápaniu čiernych dier.

Kde teda Liu urobil chybu?

Ukázalo sa, že technika „radiálnej rýchlosti“, ktorú použil Liu a jeho spolupracovníci na meranie „kolísavého“ svetla vyžarovaného z čiernej diery, malo závažné nedostatky.

To, čo Liu a jeho tím interpretovali ako svetlo vyžarované z čiernej diery, bolo v skutočnosti svetlo (alebo jej prehriaty plyn), ktoré hviezda absorbovala.

Tri samostatné tímy z University of California, University of Auckland na Novom Zélande a KU Leuven v Belgicku, dospeli k rovnakému záveru zhruba v rovnakom čase, pričom použili rôzne analýzy, ale v podstate odhalili, že Jifeng Liu nemal pravdu a táto čierna diera neexistuje.

Rusko začne masovú výrobu Putinovej limuzíny značky Aurus v roku 2021 (FOTO)
Začiatkom roku 2021 sa má začať dlho očakávaná sériová výroba automobilov Aurus, rovnaká ruská značka, ktorá vyrobila limuzínu pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár