Na túrach v horách treba dať pozor na zľadovatené chodníky a silný vietor
14 | 12 | 2019 I SITA

 Zľadovatené chodníky môžu ohroziť turistov vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách aj vo Veľkej a Malej Fatre. V pohoriach sa najmä vo vyšších polohách vyskytuje niekoľko desiatok centimetrov snehu a v Tatrách treba očakávať aj silný vietor.


V Slovenskom raji musia turisti počítať so zaľadnenými úsekmi v roklinách, ktorých prechod je technicky náročný a miestami nebezpečný. Na svojej stránke o tom informovala Horská záchranná služba. Pripomína, že na túry je potrebné sa dobre obliecť a nezabudnúť, že už po 16:00 sa začína stmievať.

Vysoké Tatry

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 25 metrov za sekundu. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Vo vyšších polohách (nad 2000 m n. m.) je od 20 do 85 cm snehu. Platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá.

Nízke Tatry

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 25 m/s. Turistické chodníky sú vo vyšších polohách zľadovatené. V najvyšších polohách je do 60 cm nového snehu. Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: žltý turistický chodník z Demänovskej jaskyne slobody na Sinú, žltá trasa Demänová Autocamping ATC smerom do sedla Machnatô, modrá značka cez Krakovu hoľu smerom do sedla Javorie, a smerom do sedla Kúpeľ, aj červená značka od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku. Ďalej HZS upozorňuje turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi.

Západné Tatry

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 25m/s. Turistické chodníky sú vo vyšších polohách zľadovatené. V najvyšších polohách je 15 - 30 cm snehu. Turistická zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značená.

Malá Fatra

V pohorí je 5 až 15 cm snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Zelená značka Javorina - sedlo Brestov je ťažko prechodná z dôvodu popadaných stromov. Modrý turistický chodník Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorený pre ťažbu dreva. Návštevníci Vrátnej doliny musia rátať s tým, že obec Terchová vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu ohrozenia cesty v Tiesňavách padajúcim kamením.

V najbližších dňoch budú zhruba od 9:00 do 15:00 hodiny vykonávané práce s cieľom znížiť riziko samovoľných zosuvov skál na cestu. Správa ciest zrejme bude musieť viesť dopravu do Vrátnej doliny len v jednom pruhu a regulovať premávku podľa potreby.

Veľká Fatra

V pohorí je do 50 cm snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Turisti by mali zvýšiť opatrnosť a používať paličky.

Lučanská Malá Fatra

V pohorí je do 15 cm snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Turisti by mali zvýšiť opatrnosť a používať paličky. Ferrata je namrznutá, čo sa týka stúp aj istiaceho lana.

Slovenský raj

Prechod roklinami je technicky náročný a miestami nebezpečný, je potrebné rátať so zaľadnenými úsekmi. Dolina Bieleho potoka je uzavretá a ferrata HZS v rokline Kyseľ je zatvorená sezónne.

Stredné Beskydy

Sneh začína od výšky 700 m n.m. Potrebné je dbať na opatrnosť, na zamrznutých chodníkoch sa môže šmýkať.

Kysuce - Oščadnica

Všetky značené chodníky v Javorníkoch, Kysuckej vrchovine, Moravsko-sliezskych Beskydoch a Kysuckých Beskydoch sú otvorené a schodné bez obmedzení. Súvislá snehová pokrývka (cca 5 cm) začína od 900 m.n.m., HZS odporúča použiť turistické paličky.

Kremnica - Skalka

Dnes má na hrebeni fúkať silný vietor. V Kremnických vrchoch sa nachádza súvislá snehová pokrývka do 10 cm. Horská záchranná služba v zimnom období neodporúča vstup na „Ferratu Komín“ a lanový most. Niektoré časti technických zabezpečovacích zariadení ferraty (oceľových lán a stúpačiek) a turistických chodníkov sú pod vrstvou nového snehu naľadnené a šmykľavé. Hrozí veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu.