Advokát Assangea zverejnil podmienky pre britskú justíciu, aby si PREMYSLELA jeho vydanie
14 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Španielsky sudca bude vypočúvať Juliana Assangea v súvislosti so španielskou bezpečnostnou spoločnosťou, o ktorej sa predpokladá, že ho špehovala na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Jeho právnik dúfa, že to môže zmariť vydanie zakladateľa WikiLeaks do USA.Informuje spravodajská stanica RT


Na budúci týždeň je výsluch súčasťou trestného vyšetrovania, ktoré španielsky Najvyšší súd vedie v UC Global, súkromnej bezpečnostnej spoločnosti podozrivej zo sledovania Assangea a následného informovania amerických spravodajských služieb.

Môže sa to stať dôvodom, prečo Spojené kráľovstvo odmietne žiadosť o vydanie. Keďže žiadosť podala krajin, v ktorej púodľa týchto zistení nie sú zabezpečené základné právne záruky.

„20. decembra je dôležitý deň,“ informovala ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti právnik Aitor Martinez, ktorý zastupuje Assangea v Španielsku. Španielsky sudca  Westminster Magistrates Court, predvolá Assangea „aby podal svedectvo ako obeť údajného špionážneho sprisahania, prostredníctvom videokonferencie “ uviedol.

Názov firmy sa vynoril tento rok v lete, keď noviny El Pais informovali, že Assange bol odpočúvaný počas jeho exilu na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Citujúc nahrávky, ktoré získali, uviedli, že bezpečnostná služba, poverená strážením veľvyslanectva, sa osobitne zamerala na Assangeove právne záležitosti.

Teraz je výpoveď Assangea neoceniteľný, pretože svojou výpoveďou tak paradoxne môže zmariť snahu USA "vypočuť" vydavateľa na svojej pôde, vysvetlil Martinez. "Je zrejmé, že ak španielska justícia získa takéto svedectvo od pána Assangea, britská justícia by mala prehodnotiť  jeho vydanie do USA," uviedol.

USA oficiálne požiadali Britániu o vydanie Juliana Assangea
Americké ministerstvo spravodlivosti podalo oficiálnu žiadosť orgánom Spojeného kráľovstva na vydanie spoluzakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Novinárovi hrozí viac ako 170 rokov za mrežami, informuje Fox News. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


V priebehu vyšetrovania španielsky vrchný súd zatkol majiteľa bezpečnostnej spoločnosti, Davida Moralesa, bývalého člena španielskej armády, o ktorom sa domnievali, že pracoval pre USA. Morales bol prepustený na kauciu. Priestory jeho spoločnosti však prešli podrobnou prehliadkou a boli mu zmrazené aj jeho bankové účty.

Postupne tak vychádzalo na povrch, že agenti UC Global monitorovali ruských a amerických návštevníkov Assangea a odovzdávali ich profily americkým spravodajským službám.

Samotný Morales sa nesnažil skryť svoje vzťahy s „americkými priateľmi“. Podľa jedného nemeckého vydavateľa, ktorý podal sťažnosť na UC Global za sledovanie jedného z jeho novinárov, ktorí navštívili Assangea, Morales údajne povedal svojmu zamestnancovi: „Od tejto chvíle hráme v prvej lige ... Teraz pracujeme pre temnú stranu.

Hovorí sa o ňom, že cestoval do USA až dvakrát mesačne, aby poskytol spravodajské informácie získané z ekvádorského veľvyslanectva.

Juliana Assangea pomaly mažú zo zoznamu živých (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD