Premiér Babiš považuje brexit za definitívny
13 | 12 | 2019 I SITA
Podľa väčšiny českých politikov dali Briti vo voľbách jasne najavo, že už chcú ukončiť ťahanice okolo brexitu, a zvolili si charizmatického vodcu, ktorý ich z Európskej únie vyvedie. Hoci minister zahraničia Tomáš Petříček ešte očakáva zložité rokovania a nie je presvedčený, že Veľká Británia 31. januára skutočne odíde, premiér Andrej Babiš považuje brexit za definitívny.

"V Británii zvíťazil charizmatický vodca, moja krvná skupina. Brexit považujem za definitívny," reagoval na výsledky volieb, v ktorých drvivo zvíťazili konzervatívci vedení Borisom Johnsonom, premiér Babiš. Opozičný predák Jeremy Corbyn by podľa neho mal odstúpiť.

Podľa ministra Petríčka bude vyjednávanie ale ešte zložité. "Myslím, že Briti už boli z politického patu unavení, aj preto dopadlo hlasovanie takto. Čakajú nás vyjednávania o budúcich vzťahoch a to bude možno ešte náročnejšie," poznamenal minister.

Česká politická scéna sa zhoduje na tom, že je to cesta k jasnejšiemu brexitu, už sa ale rozchádza v tom, kedy sa tak stane a či je to pre Česko dobré. Johnson v prejave oznámil, že Británia odíde z Európskej únie k 31. januáru 2020, pripomína portál Novinky.cz.