Turecké ministerstvo si predvolalo veľvyslanca USA, vyvražďovanie Arménov vraj nebola genocída
13 | 12 | 2019 I SITA

Turecké ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo amerického veľvyslanca Davida Satterfielda, aby mu tlmočilo veľké znepokojenie v súvislosti s prijatím rezolúcie Senátom amerického Kongresu, v ktorej senátori konštatujú, že vyvražďovanie Arménov za čias Osmanskej ríše bola genocída.


Námestník tureckého ministra zahraničných vecí Sedat Oney tlmočil americkému veľvyslancovi postoj Ankary, že tento krok zo strany amerického Senátu vážnym spôsobom podrýva vzťahy medzi Tureckom a USA, dvoma spojencami v rámci Severoatlantickej aliancie.

Turecko je nesmierne alergické na pripomínanie genocídy Arménov, a najmä na to, keď ho niekto nazve genocídou. Podľa historikov pri nej prišlo o život pred, počas a po 1. svetovej vojne jeden a pol milióna Arménov a šlo o prvú genocídu 20. storočia. Turecko tieto fakty spochybňuje a oficiálna ideológia súčasného tureckého režimu ich nepripúšťa.

Prijímanie rezolúcie o uznaní vyvražďovania Arménov za genocídu v americkom Senáte neprebiehalo ľahko. Jej prijatie najskôr trikrát po sebe zablokoval americký prezident Donald Trump a Senát ju prijal až na štvrtýkrát, a to jednohlasne.