„Dostávame sa veľmi blízko k veľkej dohode s Čínou“, vyhlásil Trump
12 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Práve keď sa blíži termín, kedy majú vstúpiť do platnosti nové čínske clá, prezident USA Donald Trump naznačil, že tieto dve krajiny by mohli čoskoro dosiahnuť čiastočnú obchodnú dohodu.


„Blížime sa k veľkej dohode s Čínou. Chcú to a my tiež!,“ vyhlásil dnes Trump vo svojom príspevku na Twitteri.



Trump a americkí obchodní vyjednávači sa majú stretnúť ešte dnes v Bielom dome, aby dokončili svoj plán, ktorý sa týka nových čínskych taríf, ktoré začnú platiť v nedeľu.

"Hospodárske a obchodné tímy oboch strán udržiavajú úzku komunikáciu," povedal novinárom Gao Feng, hovorca čínskeho ministerstva obchodu.

Pokiaľ sa v sobotu nedosiahne prvá fáza novej obchodnej dohody, očakáva sa, že USA uvalia 15 percentné clá v hodnote 160 miliárd dolárov na rôzne čínske spotrebiteľské výrobky, ako sú smartfóny, notebooky, rôzne iné elektronické zariadenia a oblečenie.

Obidve krajiny sa v októbri dohodli na uzavretí predbežnej obchodnej dohody, zatiaľ však rokovania nepriniesli žiadny výsledok.

"Kľud Greta, kľud!", prehlásil Trump na Twitteri potom, ako sa stala Thunbergová osobnosťou roka
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že známa šestnásťročná aktivistka v oblasti klímy Greta Thunbergová má problémy s hnevom a odporučil jej, aby sa najprv ukľudnila. Prehlásenie prišlo po tom, čo časopis TIME ju označil osobnosťou... Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár