Berlín varuje USA pred zasahovaním do záležitostí EÚ, pričom odmieta ich tlak a sankcie
12 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Berlín odmieta americké „sankcie“, prehlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, v nadväznosti na Washington a jeho pokusy potopiť projekt ruského plynovodu. 


"O európskej energetickej politike sa rozhoduje v Európe a nie v Spojených štátoch," uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vo svojom príspevku na Twitteri, čím reagoval na ďalší americký pokus zastaviť projekt North Stream 2.



Potrubie má dodávať ruský zemný plyn priamo do Nemecka. Berlín to považuje za nevyhnutné pre národnú energetickú bezpečnosť, ale Washington roky pracuje na potopení tohto projektu.

Ďalšie nedávne nemecké rozhodnutie, ktoré je proti americkým želaniam, je napríklad povolenie spoločnostiam Huawei a Nokia, aby spolupracovali na vytvorení národnej 5G sieti.

Avšak Washington tvrdí, že Huawei predstavuje bezpečnostné riziko a že ho čínska vláda môže použiť na špionáž. USA už spoločnosť zaradili na čiernu listinu a v súčasnosti vyvíjajú tlak na svojich európskych spojencov, aby spravili to isté. Berlín na to odpovedal, že nenašiel žiadny dôkaz, že by boli tieto obavy oprávnené.

Nemecká telekomunikačná spoločnosť si vybrala Huawei, aby jej pomohla vybudovať 5G sieť a to aj napriek tlaku USA
Jeden z popredných nemeckých mobilných operátorov, Telefónica Deutschland, sa obracia na spoločnosti Huawei a Nokia, aby jej pomohli s rozvojom národnej siete 5G, ignorujúc tlak USA. Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár