AKTUÁLNE: Rusko označilo dvoch nemeckých diplomatov veľvyslanectva v Moskve za nežiadúce osoby.
12 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Moskva sa rozhodla vylúčiť dvoch nemeckých diplomatov pracujúcich na veľvyslanectve v Rusku. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí a informáciu priniesla ruská tlačová agentúra TASS. Ide o odvetné opatrenie v reakcii na podobný krok Berlína, ktorý minulý týždeň vyhostil dvoch ruských diplomatov.


Berlín pri svojom rozhodnutí vyhlásil, že ide o rekciu za „nedostatočnú spoluprácu“ vo vyšetrovaní zavraždeného čečenského militanta Zelimkhana Khangoshviliho. Berlín naznačil, že za ich “zlyhaním”, by mohla byť snaha Moskvy, alebo orgánov ruskej Čečenskej republiky, ktoré v tom “mohli mať prsty”.


V auguste bol v Berlíne zastrelený 40-ročný muž. Nemecké médiá označili obeť za Zelimkhana Khangoshviliho, bývalého militantného veliteľa, ktorý bojoval proti teroristom v juhoruskom Čečensku.ň


Nemecko vyhostilo dvoch ruských diplomatov. Rusko to vníma ako akt nepriateľstva
Ruské ministerstvo zahraničných vecí vníma vyhostenie ruských diplomatov Nemeckom ako nepriateľský akt a neoprávnený krok. Hrozí odvetou. Informuje Süddeutche Zeitung Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič

Odvolávajúc sa na citáty jeho priateľov a spolupracovníkov, nemecké médiá uviedli, že obeť viedla spoločnosť „niekoľkých desiatok bojovníkov“ a bojoval po boku notoricky známeho bojovníka Šamila Basajeva, ktorý ovládal početné teroristické útoky na ruských vojakov a civilistov. Ruské bezpečnostné sily v roku 2006 Basajeva zabili. V tom čase sa Khangoshvili údajne vrátil do Gruzínska. V roku 2015 utiekol do Nemecka po tom, čo údajne prežil pokus o atentát v gruzínskom Tbilisi.


Moskva popiera akékoľvek spojenie s týmto zločinom. Prezident Vladimir Putin uviedol, že tento muž je bandita a je podozrivý z toho, že stojí za bombovým útokom v Moskve v roku 2004.


"Neviem, čo sa mu stalo." Bol súčasťou prostredia banditov, kde sa môže stať čokoľvek, “ uviedol ruský prezident.


V čom sa obdobie pádu Berlínskeho múru prekrýva a zhoduje s dneškom (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová