Kongres USA robí všetko pre to, aby zničil vzťahy s Ruskom, tvrdí Lavrov
11 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Niektorí zákonodarcovia USA robia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili normalizácii vzťahov medzi USA a Ruskom, čo by bolo prospešné pre obe krajiny, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy Washingtonu.


Lavrov strávil utorok na stretnutiach s ministrom zahraničných vecí Mike Pompeom na štátnom ministerstve a s Trumpom v oválnej pracovni. Na dnešnej tlačovej konferencii sa ho opýtali, či Rusko považuje Trumpa za spoľahlivého partnera.

Zatiaľ čo Trump úprimne chápe výhody dobrých vzťahov s Ruskom pre obe krajiny, Lavrov povedal: „Kongres podľa môjho názoru robí všetko pre to, aby zničil naše vzťahy,“ takže pokračuje v politike Obamovej administratívy.

Konkrétne sa zmienil o navrhovaných nových sankciách v Senáte a o pokuse zmeniť a doplniť zákon o vojenskom financovaní NDAA s opatreniami proti dvom ruským plynovodom na zemný plyn v Európe.

"Môžem vás ubezpečiť, že sa nezastaví ani Nord Stream 2, ani Turk Stream," povedal Lavrov novinárom.

Oba plynovody sú v záverečných fázach výstavby a umožnia Rusku vyviezť miliardy kubických metrov zemného plynu do Európy cez Nemecko a Turecko.

Erdogan menoval Trumpa a Putina medzi lídrami, ktorých obdivuje najviac
Erdogan mal však problém vybrať súčasného inšpiratívneho lídra z Európy. Čítať ďalej
11 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA