Erdogan menoval Trumpa a Putina medzi lídrami, ktorých obdivuje najviac
11 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Erdogan mal však problém vybrať súčasného inšpiratívneho lídra z Európy.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok menoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a a katarského šejka Hamáda as-Sáního medzi lídrami, ktorých obdivuje najviac. Erdogan v utorok odpovedal na otázky univerzitných študentov, mal však problém vybrať súčasného inšpiratívneho lídra z Európy. "Keď sa pozrieme na Európu, je tam skutočná kríza líderstva, líderské vákuum," povedal Erdogan. "Netrúfam si povedať, ten alebo onen líder ide príkladom v Európe," skonštatoval.

Trumpa, naopak, označil za otvoreného lídra, ktorý hovorí, čo si myslí. Putina rovnako opísal ako prezidenta "bez skrytej agendy", ktorý je úprimný a otvorený smerom k Turecku. Katarského šejka zas vidí ako "mladého a dynamického lídra", ktorý podporuje chudobné krajiny.

Za inšpiratívne osobnosti z minulosti označil proroka Mohameda a zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka. Bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera a talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho menoval ako bývalých európskych lídrov hodných obdivu.

Fínsky parlament vyslovil dôveru najmladšej premiérke na svete
Fínsky parlament vyslovil v utorok dôveru 34-ročnej Sanne Marinovej, ktorá sa tak stala najmladšou premiérkou na svete. Marinová stojí na čele stredoľavicovej koalície piatich strán. Zvyšné štyri strany v koalícii rovnako vedú ženy, pričom tri z... Čítať ďalej
10 | 12 | 2019 | SITA