Nové závažné okolnosti v kauze Kiskových pozemkov
10 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Po dvoch rokoch vyšetrovania škandálu s pozemkami vo Veľkom Slavkove, v ktorom figuruje aj exprezident Andrej Kiska (Za ľudí), nastal v kauze zásadný posun. Národná kriminálna agentúra (NAKA) podľa zistení denníka Pravda znaleckým dokazovaním podrobne overila okolnosti celého skutku a kauza tak ide do finále.


Podľa informácií Pravdy stále nebol nikto obvinený. Objavili sa totiž ďalšie závažného okolnosti. Prokurátora Jána Škovránka, ktorý v prípade vykonával viaceré úkony, totiž minulý týždeň vo štvrtok našli s nožom

MIMORIADNA SPRÁVA: V Poprade našli zavraždeného prokurátora (Aktualizované)
Na miesto mieri policajný vyšetrovací tím. Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | SITA
v bruchu.


Či incident súvisí s pozemkovou kauzou, nie je jasné. Polícia predbežne cudzie zavinenie pri zranení prokurátora vylúčila a prípad vyšetruje ako ublíženie na zdraví. Prípad napriek tomu vyvoláva viaceré otázniky.


Pravda sa rozoberá fakty, že mladý 34-ročný agilný námestník popradskej prokuratúry len dva dni pred bodnutím absolvoval výberové konanie na pozíciu okresného prokurátora. Za incidentom však môže byť podľa Pravdy aj motív z osobného života prokurátora. Každopadne po incidente nateraz nie je jasné, či sa v prípade pozemkov bude meniť dozorujúci prokurátor a či to ovplyvní ďalšie vyšetrovanie.


V tejto kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove vedie vyšetrovateľ NAKA trestné stíhanie vo veci podvodu. V roku 1999 došlo k možnému odcudzeniu pozemkov popradského zubára a ten to zistil až v roku 2015 s tým, že ich vlastní Kiska. Ten mu ich vrátiť odmietol, a tak sa zubár obrátil na súd, ktorý mu v roku 2018 časť pozemkov vrátil. Následne sa na políciu obrátili aj ďalší poškodení vlastníci.


V skutku poškodeného bola časť znaleckého dokazovania ukončená, v prípade ďalších poškodených znalecké skúmanie naďalej prebieha. Dosiaľ vyšetrovateľ NAKA nikoho neobvinil, taktiež sa zaoberá viacerými ďalšími trestnými oznámeniami, ktoré boli v tejto súvislosti podané. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tomto štádiu nie je možné k veci uviesť viac,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.







Pozemková kauza sa posúva nielen v policajnej, ale aj politickej rovine. Líder Smeru Robert Fico opakovane nazval Kisku daňovým aj pozemkovým podvodníkom. V prípade daní polícia najprv vo februári obvinila konateľa Kiskovej firmy z daňového podvodu v súvislosti s financovaním Kiskovej prezidentskej kampane a aktuálne vo veci obvinila aj Kisku. Ten za tým vidí aktivitu Fica.
Smer zároveň vyčíta polícii dvojaký meter.

Po obvinení Fica, ktorý súhlasil s hanlivými výrokmi exposlanca Mazureka na adresu Rómov, Smer upozorňuje aj na ďalšie údajné prešľapy politických oponentov. Poslanec Erik Tomáš (Smer) upozornil, že Fico je obvinený, ale „Truban môže propagovať drogy a Kiska môže prevádzať pozemok len za šesť dní“. Tomáš narážal na fakt, že pozemok popradského zubára mesiac po možnom odcudzení v priebehu ďalších šiestich dní previedli na možného bieleho koňa a ten ho vzápätí s minimálnym ziskom postúpil na Kisku. Uzatvára Pravda.