Michalovská nemocnica má nové centrum intervenčnej angiológie za 1,3 milióna eur
10 | 12 | 2019 I SITA

Nemocnica Svet zdravia Michalovce predstavila nové centrum intervenčnej angiológie. Jeho hlavnou súčasťou je nový biplanárny angiograf, ktorý zobrazuje cievy pod röntgenovou kontrolou a umožňuje tak vykonávať moderné miniinvazívne endovaskulárne operačné zákroky. Celkové náklady predstavujú 1,3 milióna eur. Informoval o tom hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ.


Tento projekt bol spolufinancovaný z nenávratného príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu Európskej únie. „Vybudovanie nového pracoviska si vyžiadalo rozsiahle stavebné úpravy v novej budove nemocnice. Celkové náklady, vrátane prístrojového vybavenia, predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Prvých pacientov by tu mali operovať už začiatkom budúceho roka,“ uviedol riaditeľ nemocnice Svet zdravia Michalovce Marián Haviernik.

Angiologický operačný program spustila michalovská nemocnica v auguste 2018 a odvtedy vykonala vyše 600 operačných endovaskulárnych zákrokov, primárne na tepnách dolných končatín. Dnes je už technologicky pripravená aj na neurointervencie cievnych mozgových príhod. Na nevyhnutnú nepretržitú prevádzku potrebuje posilniť ešte lekársky tím v oblastiach neurochirugie a intervenčnej rádiológie.

Nové pracovisko intervenčnej agiológie sa bude zameriavať na operačnú liečbu ischemických chorôb dolných a horných končatín, postihnutia tepien vnútrobrušných orgánov a aneuryzmy aorty. Pri vážnych úrazoch sa súčasne rozširujú kompetencie trauma tímu nemocnice aj o možnosť embolizačnej liečby život ohrozujúceho krvácania.

Výhodou biplanárneho angiografu je možnosť zobrazenia ciev v dvoch rovinách v reálnom čase. Vďaka tomu sa znižuje spotreba kontrastnej látky a operátorovi umožňuje lepšiu orientáciu v cievnej anatómii. „Nový prístroj dokonca prináša fúziu s CT nálezom pacienta, čo vedie k absolútnemu obmedzeniu kontrastnej látky. Je to ako najpokročilejšia 3D virtuálna realita zobrazujúca anatómiu ciev pacienta,“ doplnil primár pracoviska intervenčnej angiológie Ľubomír Špak.

Štandardná operácia sa robí v lokálnom umŕtvení a cez malý vpich sa do cievy zavádzajú inštrumenty, ktoré umožňujú túto cievy spriechodniť a obnoviť krvné zásobenie orgánov a končatín. Pacient je na druhý deň po zákroku pripravený na návrat do aktívneho života.

Mozgové príhody a infarkt myokardu sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtí. Podľa Európskej komisie u nás každých 45 minút zomrie na tieto ochorenia jeden človek vo veku do 70 rokov zbytočne. Cievne mozgové príhody ročne na Slovensku zabíjajú a invalidizujú tisícky pacientov.