Izrael ostreľoval ciele Hamasu v Pásme Gazy
08 | 12 | 2019 I SITA

V sobotu z palestínskej enklávy vystrelili na Izrael tri rakety.


Lietadlo izraelskej armády bombardovalo v nedeľu ráno niekoľko cieľov militantov v Pásme Gazy. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo z palestínskej enklávy smerom na Izrael vystrelili tri rakety. Armáda informovala, že nálety sa zamerali na vojenské tábory a námornú základňu palestínskeho hnutia Hamas. Z oblasti nehlásia žiadne obete.

V sobotu večer Izrael oznámil, že jeho systém protivzdušnej obrany Železná kupola zneškodnil dve z troch rakiet, ktoré na jeho územie vystrelili z Pásma Gazy. Neskôr uviedol, že zostrelil všetky tri strely. K raketovému útoku sa neprihlásila žiadna palestínska skupina. Izraelská armáda z každého útoku z Gazy viní Hamas.

V novembri sa v oblasti odohrali najhoršie cezhraničné boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi za uplynulé mesiace. Lídri Hamasu a menšej, ale radikálnejšej, skupiny Islamský džihád sú v Káhire, kde rokujú s egyptskými predstaviteľmi o zabezpečení prímeria, ktoré by prinieslo Pásmu Gazy nejaké ekonomické stimuly a zmiernenie obmedzení.

Turecko sa rozhodlo pre ruský systém S-400, pretože spojenci NATO podobné systémy nepredávali, vyhlásil turecký minister zahraničných vecí
Turecko sa obrátilo na ruské obranné systémy S-400, pretože sa mu nepodarilo získať systémy protivzdušnej obrany od svojich najbližších spojencov NATO a to vrátane USA, Francúzska a Talianska, vysvetlil turecký minister zahraničných... Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | Marek Molnár