Rusko chce v nasledujúcich 10 - 15 rokoch prepojiť ostrov Sachalin s pevninou
07 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Rusko oznámilo, že ambiciózny projekt, ktorý spojí pevninu s ostrovom Sachalin na Ďalekom východe bude stáť niekoľko miliárd dolárov a bude dokončený v roku 2030 až 2035.


Očakáva sa, že nový most významne podporí obchod, pretože poskytne celoročný prístup k námorným prístavom na vzdialenom ostrove, uviedol guvernér regiónu Sachalin Valerij Limarenko pre miestny televízny kanál.

Trasa by mohla priniesť do regiónu „dôležitú logistickú funkciu“, keďže by cez ňu mohli prechádzať zásielky z Japonska do Európy a pozdĺž nej by sa dalo vystavať niekoľko plynových alebo ropných rafinérií.

"Myslíme si, že konečný termín je rok 2035, ale niektorí optimisti sa domnievajú, že sa to stihne do roku 2030," uviedol guvernér a dodal, že Ruské železnice už začali prípravné práce.

Okrem šesťkilometrového mosta pozdĺž úžiny Nevelskoy, ktorá je najužším bodom medzi ostrovom a pevninou, projekt zahŕňa aj výstavbu približne 580 km železnice, ako aj modernizáciu existujúcej infraštruktúry.

O vybudovaní prepojenia s ruským ostrovom sa diskutuje už desaťročia. Minulý rok prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby sa touto otázkou zaoberala a zhodnotila jej finančnú životaschopnosť. Podľa rôznych odhadov by výstavba mohla stáť od 540 miliárd rubľov (takmer 8,5 miliárd dolárov) do 638 miliárd rubľov (viac ako 10 miliárd dolárov).

Na dychberúcich záberoch je možné vidieť ruské stíhacie bombardéry Su-34, ako cvičia nad zasneženou krajinou (VIDEO)
Piloti ruských vzdušných síl boli zachytení na dychberúcich záberoch, keď lietali so stíhacími bombardérmi Su-34 nad zasneženou krajinou neďaleko Čeľabnska v Uralu. Cvičenie malo zdokonaliť techniky lietania a odpaľovanie rakiet. Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | Marek Molnár