Na európskom trhu sa naďalej objavujú hračky s nebezpečnými chemikáliami, varuje S.O.S.
07 | 12 | 2019 I SITA

 Aj v tomto roku boli na európskom trhu objavené hračky obsahujúce nežiadúce chemikálie, ktoré môžu byť nebezpečné pre ľudský organizmus. Vyplýva to z výsledkov tohtoročných testov spotrebiteľských organizácií, na ktoré upozornilo popradské občianske združenie Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.).


„Potvrdilo sa, že rovnako ako po minulé roky sa problematické látky v hračkách stále nachádzajú. Deti tieto chemikálie môžu absorbovať pri hraní ústami alebo cez pokožku. Zdravie najmenších je obzvlášť ohrozené, pretože ich organizmus sa stále vyvíja,“ uviedla Petra Čakovská z S.O.S.

Dánska spoločnosť Forbrugerradet Taenk napríklad zistila, že 9 z 29 hračkárskych výrobkov obsahovalo nezákonne vysoké hladiny ftalátov. Tieto látky, používané na zmäkčenie plastov, môžu narušiť hormonálny systém a poškodiť zdravie reprodukčných orgánov. V Nemecku spoločnosť Stiftung Warentest testovala hračky na prítomnosť až 240 rôznych látok.

Najčastejšie zistená látka naftalén sa našla v kritických množstvách u 4 z 23 prípadov hovoriacich bábik, akčných figúrok a plyšových hračiek. Naftalén a jeho chemické derivácie, polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH), o ktorých sa tiež zistilo, že sú v hračkách prítomné, spôsobujú rakovinu, informovala Čakovská. Spoločnosť Altroconsumo v Taliansku našla zase farebné fixky, ktoré boli chemicky nebezpečné a v Dánsku takmer polovica testovaných balónov uvoľnila nitrozamíny spôsobujúce rakovinu, a to v množstve presahujúcom zákonné limitné hodnoty EÚ.

Problém prítomnosti chemických látok v hračkách podľa Čakovskej nie je nový. V zozname nebezpečných výrobkov z roku 2019, ktoré sa dostali do systému výrobkov stiahnutých v Európskej únii, hračkám opäť patria popredné miesta. V mnohých prípadoch boli najproblematickejšie produkty kúpené na online platformách od predajcov tretích strán, ktoré sídlia mimo Európskej únie.

„Združenia na ochranu spotrebiteľov odporúčajú, aby sme nákupu hračiek prostredníctvom takýchto online obchodov venovali osobitnú pozornosť. Napríklad holandské orgány spotrebiteľom radia vyhnúť sa hračkám, ktoré sa zdajú byť neprimerane lacné,“ uviedla ďalej Čakovská.

Popradské združenie zamerané na ochranu spotrebiteľov pripomína, že výsledky testov ukázali naliehavú potrebu riešiť prítomnosť škodlivých chemikálií v hračkách na európskej úrovni reformou Smernice o bezpečnosti hračiek. Cieľom je ochrániť zdravie detí. „Zmeny by mali zahŕňať ambicióznejšie pravidlá a obmedzenia pre chemikálie v hračkách a viac zdrojov a nástrojov pre členské štáty, aby existujúce pravidlá boli schopné v praxi presadiť a vymôcť,“ uzavrela Čakovská.