"Atraktivita i kvalita slovenskej kynológie stúpa", tvrdí Matečná
07 | 12 | 2019 I SITA

Atraktivita Slovenska v kynológii stúpa. Čoraz viac medzinárodných výstav sa organizuje práve u nás a väčšina z nich práve na pôde štátneho podniku Agrokomplex. Súvisí to nielen s vysokou kvalitou slovenskej kynológie, ale aj zlepšujúcim sa podmienkam pre vystavovateľov.


„Slovensko sa stáva lákadlom pre európsku kynológiu. Na aktuálnej medzinárodnej výstave v Nitre je prihlásených viac ako 6 000 psov až z 21 krajín. Prišli zástupcovia zo vzdialených krajín ako Nórsko, Írsko, či dokonca Španielsko a Rusko.

Vďaka kvalitnej práci štátneho podniku, zlepšeniu podmienok pre vystavovateľov, renovácii techniky i priestorov, sa už organizuje väčšina medzinárodných výstav práve na Agrokomplexe,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

„Žiadna krajina sveta v medzinárodnej kynologickej federácii okrem Slovenska sa nemôže pochváliť, že ma trojnásobného majstra sveta vo výkone psov. Naše národné plemená sú slovenské kynologické dedičstvo, na ktoré musíme byť hrdí. Slováci jednoducho psom rozumejú, starajú sa o ne so srdcom, umom a citom. Keď nastupujú Slováci na medzinárodných výstavách na pľac, tribúny sú plné,“ povedal Juraj Štaudinger, prezident Zväzu športovej kynológie SR. Vysoký počet prihlásených psov ukazuje na rastúci záujem o kynológiu na Slovensku aj zvyšujúcej sa kvality slovenských výstav.

Návštevníci mohli vidieť aj päť slovenských národných plemien - slovenský hrubosrstý stavač, slovenský čuvač, slovenský kopov, československý vlčiak a tatranský durič. „Päť národných plemien psov je našim dedičstvom. Ak raz niečo dostane prívlastok slovenské, či prívlastok regionálneho charakteru, neprezentuje už len chovateľa, ale celý národ.

Som preto rada, že chovatelia a Slovenská kynologická jednota sa o tieto plemená poctivo starajú, zveľaďujú ich, prezentujú ich na rôznych podujatiach, vydávajú publikácie a propagujú ich všetkými možnými spôsobmi,“ dodala Gabriela Matečná po ocenení najlepšieho zástupcu spomedzi národných plemien na súťaži.

Táto informácia je komerčným oznámením a je odvysielaná v znení dodanom klientom bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA za jej obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá.
www.prservis.sk; email: [email protected]