Mikróby konzumujúce meteority by mohli poskytnúť vodítko k tomu, ako sa na Zemi formoval život
06 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Meteority nemusia znieť práve chutne, ale pre jeden zvláštny druh mikróbov sú to raňajky, obed aj večera. Bizarné stravovacie návyky týchto mikróbov by mohli pomôcť odhaliť záhadu o tom, ako sa formoval ranný život na Zemi, ktorý prežili tvrdé podmienky.


Metallosphaera sedula, vysoko odolný mikrób schopný odolávať extrémnym teplotám a vysoko kyslému prostrediu, môže prežiť iba vďaka stravovaniu vesmírnych hornín, zistil nový výskum publikovaný vo vedeckých správach. Toto zistenie nielen vrhá nové svetlo na to, ako môžu organizmy prežiť na iných planétach, ale poskytuje aj cenné informácie o tom, ako mohol prospievať život na Zemi vďaka živinám, ktoré boli dovážané z vesmíru.

"Meteority mohli dodať celý rad základných zlúčenín, ktoré uľahčili vývoj života na Zemi, ako ho teraz poznáme," uviedla štúdia.

Mikróby, ktoré spadajú pod druh archaea, boli uložené na sterilizované doštičky meteoritu, pričom ich vedci  starostlivo monitorovali pod mikroskopmi. Vedci analyzovali kovové ióny, ktoré mikróby uvoľnili, počas toho ako jedli.

Konzumácia vesmírnych minerálov „sa zdá byť pre tento staroveký mikroorganizmus prospešnejšia ako strava zemských nerastných surovín“, uviedla vedecká astronómka Tetyana Milojevic z Viedne, ktorá túto štúdiu viedla.

VIDEO: Raketa Sojuz odštartovala svoj let do vesmíru z Baikonuru
Ruská nosná raketa Sojuz 2.1a úspešne odštartovala z kozmodrómu Baikonur v Kazachstane, pričom jej účelom je dodať život podporujúci náklad pre posádku na medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Marek Molnár