Čína upustí od obchodných sadzieb za dovoz sójových bôbov a bravčového mäsa z USA
06 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Peking pracuje na vylúčení niektorých produktoch z odvetných taríf, ako je sója a bravčového mäso, uviedlo čínske ministerstvo financií s odvolaním sa na rozhodnutie tarifnej komisie.


Čínske podniky môžu podať žiadosti o oslobodenie od cla pri dovoze sóje a bravčového mäsa z USA, uviedlo ministerstvo v piatok vo svojom vyhlásení. Ministerstvo dodalo, že od spoločností sa očakáva, že budú kupovať tovar na základe nezávislých rokovaní, dovážať podľa vlastného uváženia a znášať tým výsledné zisky alebo straty.

Niektoré čínske spoločnosti dovážajú z USA určité množstvo tovaru na pokrytie domácich potrieb. Čína v súčasnosti čelí veľkému nedostatku bravčového mäsa, keďže africký mor ošípaných vyhladil veľkú časť hovädzieho dobytka v krajine.

Čína zaviedlo clo na dovozy sójových bôbov a bravčového mäsa z USA v júli 2018 a to 25-percentnými colnými sadzbami v reakcii na americké poplatky za svoj tovar za údajné nekalé obchodné praktiky Pekingu.

Obe strany v súčasnosti pracujú na „prvej fáze“ s cieľom zmierniť napätie.

Americký prezident Donald Trump eskaloval obchodné napätie začiatkom tohto týždňa, keď vyhlásil, že obchodná dohoda s Čínou bude možno musieť počkať až do budúcich prezidentských volieb v USA.

VIDEO: Vo Francúzsku začala celonárodná demonštrácia proti Macronovej reforme. Na mieste je polícia s vodnými delami a slzným plynom
Celonárodná demonštrácia proti dôchodkovej reforme zastavila dopravu vo Francúzsku. Po celom Francúzsku sa stretlo v uliciach ako 450 000 ľudí. Táto demonštrácia sa považuje za najväčšiu svojho druhu od roku 1995. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár