Vláda USA zníži príspevok do pokladne NATO. Do rozpočtu dá o šesť percent menej
05 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Americká vláda sa chystá výrazne obmedziť svoje príspevky do pokladne Severoatlantickej aliancie. Uviedla to v stredu televízia CNN s odvolaním sa na americké činiteľa a zdroje NATO.


Doteraz tvoril americký príspevok 22 percent všetkých odvodov do pokladne aliancie. Po novom sa má znížiť na 16 percent. Podľa agentúry DPA sa na úprave príspevkov do rozpočtu štáty NATO dohodli ešte pred nadchádzajúcim summitom v Londýne.

NATO je vojna (Eduard Chmelár)
Za oponou oficiálnych úsmevov západných lídrov sa summit NATO v Londýne usiluje zakryť nepríjemnú skutočnosť, že Severoatlantická aliancia svoje úlohy nezvláda. Francúzsky prezident má pravdu nielen v tom, že Severoatlantická aliancia je v stave... Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Eduard Chmelár


Krok Washingtone má byť podľa CNN skôr symbolický, pretože rozpočet NATO je relatívne malý, pohybuje sa okolo 2,5 miliardy dolárov (58 miliárd korún). Peniaze idú napríklad na udržiavanie bruselského sídla. Podstatnejšie sú pre fungovanie aliancie výdavky jednotlivých členských štátov na obranu, ktoré majú podľa odporúčania NATO tvoriť aspoň dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

Príspevok USA sa má odteraz priblížiť k platbám Nemecka, ktoré tvoria 14,8 percenta aliančného rozpočtu. Schodok majú pokryť ostatné členské štáty okrem Francúzska. Podľa DPA sa nemecký príspevok zvýši na 16,35 percenta. Spojené štáty podľa DPA ušetria len 120 miliónov eur. Nemecko vynaloží o 33 miliónov eur viac.

Trump dlhodobo kritizuje krajiny, ktorých vojenský rozpočet nedosahuje dvojpercentný hranice HDP. Zatiaľ regule NATO spĺňa len osem z 29 členských štátov, ostatné ale výdavky na obranu postupne zvyšujú, uviedla CNN.

„Rusko už nie je nepriateľom NATO, teraz je ním medzinárodný terorizmus“: Macron vyzýva alianciu, aby prehodnotila svoje priority
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval NATO, aby prehodnotilo svoje priority a prehlásil, že medzinárodný terorizmus je hlavným nepriateľom aliancie, zatiaľ čo Rusko je niečo medzi „hrozbou“ a „partnerom“. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár