Týchto 8 mužov má toľko peňazí ako polovica sveta
05 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Podľa novej správy Oxfamu je nerovnosť v príjmoch prínosom pre niekoľko miliardárov, ktorí už majú „biblické“ bohatstvo. Informuje Huffington post.


Podľa analýzy charity Oxfam vydanej tento týždeň má len osem superbohatých mužov rovnaké bohatstvo ako najchudobnejšia polovica svetovej populácie . 


Šesť z týchto miliardárov zo zoznamu najbohatších ľudí na svete sú americkí podnikatelia: spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, predseda Berkshire Hathaway Warren Buffett, zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, zakladateľ spoločnosti Oracle Larry Ellison, bývalý primátor New Yorku Michael Bloomberg a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. Na konci zoznamu sú mexický magnát Carlos Slim a Amancio Ortega, španielsky zakladateľ maloobchodného konglomerátu Zara. Ich čisté bohatstvo - aktíva mínus dlhy - predstavuje spolu 426 miliárd dolárov.


Je to takmer identicky presné číslo majetku, ktorým disponuje spodná polovica celého ľudstva na planéte Zem. Viac ako 3,6 miliardy ľudí, ktorí väčšinou žijú v rozvojovom svete. Osem bohatých, verzus 3,6 miliardy chodobných.


Štatistika Oxfamu  je jedným z nalepších spôsobov, ako vykresliť znepokojujúci vzostup ekonomickej nerovnosti. Je ťažké to pochopiť, keď sa to uvádza v percentách a v celých čiastkach dolárov. Globálna skupina zameraná na boj proti chudobe, Oxfam sleduje sociálnu nerovnosť na Zemi od roku 2014.


Chmelár: Miliardári ničia demokraciu, nemali by existovať (ROZHOVOR)
Po víkendovom ustanovujúcom sneme hnutia Socialisti.sk, na ktorom vás zvolili za predsedu, bývalý premiér Ján Čarnogurský na sociálnej sieti napísal, že na rozdiel od Kisku, Trubana, Beblavého a Druckera, vaša strana má myšlienku a že by bolo... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Robert Merva

Zhoršujúca sa nerovnosť môže celkovo ohroziť samotnú štruktúru spoločnosti, ktorá je viac menej demokraticky usporiadaná v celkovom globálnom usporiadaní sveta od druhej svetovej vojny. 


V Spojených štátoch pomohla práve táto rozširujúca sa priepasť medzi bohatými a všetkými ostatnými, dostať do prezidentského kresla Donalda Trumpa. V Európe je to najviac citeľné rozruchom okolo Brexitu.


„Ak nezasiahneme voči tejto rastúcej nerovnosti, hrozí, že sa naše spoločnosti rozpadnú,“ píše Oxfam vo svojej správe, citujúc Brexit, Trumpovu kampaň a „znepokojujúci nárast rasizmu a rozsiahle rozčarovanie z tredičnej politiky“.


Oxfam poznamenáva, že v roku 2016 vlastnilo najbohatšie jedno percento ľudí na svete viac ako polovicu bohatstva celej planéty. Celkovo je na zozname Forbes až 1.810 miliardárov. Z toho je 89% mužov, ktorí vlastnia dohromady celkovo 6,5 bilióna dolárov. To je rovnaké bohatstvo ako vlastní 70% celého ľudstva.


Inými slovami, miliardy ľudí bojujú o každučkú omrvinku z polovice celosvetového koláča, zatiaľ čo hŕstka bohatých sedí pri druhej polovici a nedokáže ju stráviť.


Oxfam použil pre svoju analýzu rebríček globálnych miliardárov a majetkových údajov spoločnosti Forbes, získaných od spoločnosti Credit Suisse. Podľa týchto údajov o svetovom bohatstve, žije až 80% spodnej polovice svetovej populácie v Afrike a Indii. 


Koreňom našich problémov je povaha kapitalizmu (Eduard Chmelár)
Rozhovor s lídrom novovzniknutého hnutia Socialisti.sk, Eduardom Chmelárom o súčasnej situácii v spoločnosti a o kauzách, ktoré hýbu celým Slovenskom. Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Zhováral sa Róbert Merva

Iba veľmi malý kúsok tejto spodnej polovice chudobných žije v Spojených štátoch. Je to najmä preto, že údaje o bohatstve sa zameriavajú na čisté bohatstvo a odpočítajú sumu dlhu od aktív jednotlivcov. To napríklad znamená, že mladí dospelí v USA, ktorí majú vysoké hypotéky a možno aj pôžičky na auto a štúdium, sa zdajú byť takto na papieri vlastne chudobní.


Niektorí ekonómovia, ako Felix Salmon z Fusion, spochybňujú na základe tejto metodiky celkovú správu Oxfam. “Je to férová kritikapovedal pre Huawington Post riaditeľ politiky a výskumu Oxfamu, Gawain Kripke. “Je to však iba poznámka pod čiarou. Nezakladá to dôvod odmietnuť či spochybniť tieto znepokojujúce zistenia”, uviedol Kripke.


Ak ale vezmeme do úvahy tieto dlhy, tak by sme podľa správy Oxfamu dokázali aktívami 56 najbohatších ľudí planéty vyrovnať celkovú zadĺženosť spodných 50% celkovej populácie na Zemi. V minuloročnej správe Oxfamu bolo pritom potrebných na vyrovnanie dlhov dolnej polovice ľudstva celkovo až 62 miliardárov


"Základný trend je rovnaký: Na samom vrchole hospodárskej pyramídy bohatí ľudia postupne a rýchlo zbohatnú, zatiaľ čo zvyšok ľudstva sa prepadá do zadĺženosti," uviedol Kripke. Majetok prvých ôsmich jednotlivcov nazval „biblickým“.


Čiastočnou hybnou silou minuloročnej rastúcej priepasti v pomere bohatstva na Zemi bol prosperujúci akciový trh, ktorý bohatým ľuďom, ktorí do neho investovali, poskytol ešte viac peňazí. K tomu prispela aj rastúca hodnota dolára.


Trump, ktorého politické bohatstvo ťažilo z rastúcej ekonomickej nespokojnosti, sa na zozname miliardárov z Forbesu zaradil na 324 miesto hne’d vedľa tvorcu kultovej ságy „Star Wars“, Georga Lucasa. Zvolený prezident nominoval do svojho kabinetu ľudí, ktorých bohatstvo spolu predstavuje až 12 miliárd dolárov a patria tak najbohatším členom kabinetu v americkej histórii. 


Ako chce pravica chudobným brať a bohatým dávať. (Eduard Chmelár)
Na sociálnych sieťach, ale aj v osobných rozhovoroch sa ma veľa ľudí pýta, kde chce naše hnutie Socialisti.sk vziať peniaze na svoje radikálne návrhy. Chápem, keď sa ma to pýtajú bežní ľudia, ktorí majú prirodzený záujem o argumenty, ale je naozaj... Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | Eduard Chmelár

Prvý zásadný politický krok Trumpovej administratívy, bolo zrušenie zákona o dostupnej zdravotnej starostlivosti (Obama care). Odstránilo sa tým zdravotné poistenie a iná ochrana zdravia pre milióny ľudí. Zároveň sa tým ale znížili dane tým najbohatším Američanom. Informoval o tom nedávno Jonathan Cohn z HuffPost. To je nepochybne krok, ktorý ešte viac prehĺbil sociálnu nerovnosť. 


Prehlbujúca sa nerovnosť spôsobuje viac než len pocit morálneho pobúrenia. Existuje široká škála výskumov, ktoré ukazujú, že nerovnosť nepriaznivo ovplyvňuje zdravie ľudí v spodných príjmových skupinách obyvateľstva. Zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, zvyšuje mieru samovrážd a skracuje dĺžku života. Niektorí sa to však snažia aj naďalej pripisovať na vrub epidémie drogových závislostí.


Chmelár chce rehabilitovať robotnícku česť. (manifest)
Líder hnutia Socialisti.sk Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile zeverejnil status, ktorý preberáme v plnom rozsahu a prinášame našim čitateľom. Podľa redakcie nejde iba o status. Ide o manifest Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Peter Bachan