„Rusko už nie je nepriateľom NATO, teraz je ním medzinárodný terorizmus“: Macron vyzýva alianciu, aby prehodnotila svoje priority
05 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval NATO, aby prehodnotilo svoje priority a prehlásil, že medzinárodný terorizmus je hlavným nepriateľom aliancie, zatiaľ čo Rusko je niečo medzi „hrozbou“ a „partnerom“.


„Kto je nepriateľom NATO? Rusko ním už nie je. Stále zostáva hrozbou, ale v určitých oblastiach je aj partnerom. Dnes je náš nepriateľ medzinárodný terorizmus a to najmä islamistický terorizmus," vyhlásil francúzsky prezident vo svojom príspevku na Twitteri po samite 70. výročia NATO, ktorý sa skončil v stredu v Londýne.



Správa zhrnula víziu strategických cieľov NATO, ktoré mal Macron na tlačovej konferencii po samite. Vo svojom prejave sa francúzskemu prezidentovi podarilo spojiť pretrvávajúci postoj NATO, v ktorom vníma Rusko ako večnú „hrozbu“ pre alianciu a výzvu na vytvorenie „konštruktívneho“ dialógu s Moskvou.

Macron opäť obhájil svoju predchádzajúcu poznámku o „mozgovej smrti“ aliancie a uviedol, že to vyvolalo diskusiu, ktorá bola v konečnom dôsledku veľmi prospešná a potrebná na oživenie bloku.



Vojna medzi USA a Severnou Kóreou by mohla vypuknúť „kedykoľvek“, tvrdia severokórejské médiá
Napätie medzi Washingtonom a Pchjongjangom aj naďalej rastie. Severokórejské štátne médiá najnovšie varujú, že konflikt medzi týmito dvoma národmi by sa mohol kedykoľvek zmeniť na vojnu. Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Marek Molnár