Bulharsko zámerne spomaľuje projekt plynovodu TurkStream, tvrdí Putin
05 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Bulharsko z oneskorenia výstavby plynovodu TurkStream a dodal, že Rusko by v prípade potreby mohlo nájsť spôsoby, ako obísť túto krajinu.


Napriek tomu, že Sofia opakovane požiadala Moskvu o realizáciu projektu „za každú cenu“ po opustení projektu South Stream, podľa Putina Bulharsko spomaľuje výstavbu nového plynovodu kvôli vonkajšiemu tlaku.

„Počkáme a uvidíme, ako sa tento projekt v budúcnosti posunie na bulharskom území. Ak to Bulhari nechcú, myslím skôr bulharských vodcov ako bulharský ľud, nájdeme iné spôsoby, ako naplniť náš potenciál na juhu Európy,“ uviedol ruský prezident na spoločnej tlačovej konferencii v stredu so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Soči.

Potrubie prechádza cez Čierne more z Ruska do Turecka a ďalej sa tiahne k tureckým susedom, aby dodávali plyn aj európskym zákazníkom. TurkStream bude mať priepustnú kapacitu 15,75 miliárd metrov kubických. Prvé dodávky ruského plynu plynovodom sú naplánované na koniec tohto roka.

Srbsko takmer dokončilo výstavbu svojej časti trasy. Krajina však nie je priamo spojená s potrubím a bude musieť počkať, až ju susedné Bulharsko rozšíri na svoje hranice.

Bulharský premiér Boyko Borissov poprel, že by bolo akékoľvek oneskorenie úmyselné, pretože krajina v priemere denne vybuduje 5 kilometrov plynovodu. Borissov dodal, že Sofia začala stavbu neskoro kvôli povinným postupom a dúfa, že projekt bude funkčný do konca budúceho roka.

„Rusko už nie je nepriateľom NATO, teraz je ním medzinárodný terorizmus“: Macron vyzýva alianciu, aby prehodnotila svoje priority
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval NATO, aby prehodnotilo svoje priority a prehlásil, že medzinárodný terorizmus je hlavným nepriateľom aliancie, zatiaľ čo Rusko je niečo medzi „hrozbou“ a „partnerom“. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár