Vojna medzi USA a Severnou Kóreou by mohla vypuknúť „kedykoľvek“, tvrdia severokórejské médiá
04 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Napätie medzi Washingtonom a Pchjongjangom aj naďalej rastie. Severokórejské štátne médiá najnovšie varujú, že konflikt medzi týmito dvoma národmi by sa mohol kedykoľvek zmeniť na vojnu.


Hocijaký incident by teraz mohol viesť k ozbrojenému konfliktu, varovala o tom Kórejská centrálna spravodajská agentúra (KCNA), pričom dodala, že ak sa Washington uchýli k vojenskému činu, Pchjongjang bude pohotovo reagovať.

Varovanie prichádza len deň po tom, ako sa americký prezident Donald Trump vyhrážal použitím vojenskej sily „najmocnejšej krajiny na svete“ proti Pchjongjangu, ak bude musieť.

Rokovania medzi týmito dvoma krajinami sa dostali do slepej uličky. Washington a Pchjongjang sa vyjadrili, že sa zaviažu k demilitarizácie Kórejského polostrova výmenou za zrušenie sankcií. Avšak uskutočnenie konkrétnych krokov sa ukázalo byť oveľa ťažšie než sa zdalo.

Druhý samit medzi Trumpom a Kimom vo Vietname sa vo februári zrútil kvôli nezhodám ohľadom načasovania sankcií. Posledné októbrové kolo rozhovorov neprinieslo žiadny zmysluplný pokrok. Pchjongjang potom vyhlásil, že to je na USA, aby rozhodli, aký "druh darčekov dostanú na Vianoce".

VIDEO: Oheň na ukrajinskom kampuse si vyžiadal jeden život. Študenti museli vyskakovať z okna
V ukrajinskom prístavnom meste Odesa horel historický kampus, vystrašení študenti boli nútení vyskočiť z okna aby unikli zúriacim plameňom, ktorý si nakoniec vyžiadal aj jeden život. Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Marek Molnár